20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Черни облаци над българския туризъм

Тежки времена за туристическата индустрия очакват не само България, но Европа и света. Терористичните атаки на Стария континент и политическата несигурност в Турция разколебават като цяло икономическите отношения и инвестиционните намерения, но натежават силно и на туристическата индустрия.

Налице е тотално компрометиране на сигурността в туризма в световен мащаб. Анализатори в Европа вече обявиха, че поредицата терористични атаки отблъсква туристите в разгара на летния сезон, хвърляйки сянка върху хотелските вериги, авиокомпаниите и търговците на луксозни стоки.

Досега експертите бяха единодушни, че България е остров на стабилност, което е сериозен коз за привличането на туристи. Дали обаче страната ни продължава да бъде възприемана като остров на стабилност с оглед на географската ни близост с Турция? Икономисти вече обвързаха икономическата несигурност в югоизточната ни съседка с негативи върху нашата икономика. В очите на инвеститорите ние сме в общ регион.

Ще намали ли този факт и интереса към България като дестинация за туризъм или може да спечелим? Колко ще спечели и колко ще загуби българският туризъм от отлива на туристи в Турция вследствие на несигурността там?

Вече е ясно, че българските туроператори, които изпращат българи в Турция, както и транспортният бранш, търпят големи загуби. Какъв е шансът обаче отказали се от Турция чужди туристи да се пренасочат към курортите на нашето море? Все въпроси, чийто отговор предстои да разберем, но размирните събития изискват анализ още сега.

Без съмнение атентатът на летище „Ататюрк” и неуспешният опит за преврат в Турция нанесоха тежък удар на страната в това число и на туристическата индустрия. Експерти от бранша са категорични, че летният сезон ще завърши катастрофално за Турция. Туристите вече заобикалят южната ни съседка, но България няма да спечели много.

„Туризмът ни със сигурност ще пострада от нестабилната ситуация в Турция, но България няма капацитет да извлече големи ползи от пренасочване на туристите“, каза пред Investor.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Драганов не очаква никакви позитиви от ситуацията. Напротив – за Европа можем да очакваме „ефекта на бумеранга“ от вече генерираните загуби, каза той. И уточни, че като цяло загубите заради нестабилността в Турция ще се равняват на милиони евро. Но предстои да видим какъв ще е спадът за България.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук