12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Черноморски кметове се запознаха с развитието на ВиК сектора у нас

В Бургас беше представена Стратегията за развитието на ВиК сектора у нас. Зам. министърът на МРРБ Добромир Симидчиев представи проекта за обсъждане пред кметовете на морски общини, председатели на общински съвети, директори на ВиК дружества. Стратегията обхваща период за 10 години и в нея е направена оценка на разходите, необходими на ВиК отрасъла до 2038 г. За периода 2014- 2023 година разходите за сектора възлизат на 12,2 милиарда лева.

на снимката: кметовете на Созопол и Царево, Панайот Рейзи и Георги Лапчев, както и председателят на общинския съвет на Созопол Красимира Германова се запознаха със Стратегията за развитието на ВиК сектора. В Созопол изграждането на пречиствателна станция е в напреднала фаза.

Беше обърнато внимание, че европейските средства няма да бъдат достатъчни за всички необходими капиталови разходи в сектора и финансирането ще покрие около 30-40% от нужните инвестиции. С приемането на стратегията за отрасъла, правителството се ангажира да осигури заделяне на средства от държавния бюджет  в съответствие с един 10 годишен план за финансиране.

на снимката: инж. Ганчо Тенев- изп. директор на ВиК Бургас изслуша с внимание предложените законодателни промени в сектора

Стана ясно също, че в България делът на отвеждане и пречистване на отпадъчните води е по-нисък в сравнение с повечето държави членки на ЕС, а страната ни ще пропусне крайният срок за поетите задължения в тази насока, в договора за присъединяване към ЕС. Като основен проблем в отрасъла бяха посочени недостатъчните пречиствателни съоръжения, остарелите  и зле поддържани водоснабдителни системи, големия брой аварии по водопроводите и др.

на снимката: Добромир Симидчиев- зам. министър на регионалното развитие представи Стратегията за развитието на отръсъл водоснабдяване и канализация

При представянето на Стратегията стана ясно, че са налице големи регионални различия на ВиК услугите, а разрешените по закон максимални цени на водата могат да се окажат непосилни за бедните домакинства. Беше подчертано, че е необходима актуализация на социалните политики за защита на уязвимите групи и по отношение на разходите на ВиК услугите. В стратегията е посочено, че цените на ВиК услугите са се увеличили значително от 2007 година насам.

„Желанието на правителството е да постигне финансово, техническо и екологично устойчив ВиК отрасъл, който предоставя ВиК услуги с високо качество на поносими потребителски цени.”, подчерта зам. министър Симидчиев.

В стратегията е посочено също, че е необходимо приемането на нов и изчерпателен Закон за ВиК услугите.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук