11 C
Бургас
четвъртък, май 16, 2024

Черно море в голямата морска политика с новия фонд „Рибарство“

„В бъдещия програмен период, Фонд „Рибарство” ще отчете реалните спецификите на Черно море. Има текстове, които ще се използват само от нашите рибари. Те няма да бъдат нужни на хората, които са по Средиземноморието или край Северните морета например. Така нашето море влиза в голямата морска политика.” Това заяви в Бургас евродепутатът Илияна Йотова по време на първа за ЕС среща, относно разпределението на средствата по ОП  „Рибарство” за следващия програмен период – 2014-2020 година.

По думите й, предстоящите срещи в страната трябва да дадат яснота, относно програма „Рибарство”, тъй като се оказало, че повече от родните специалисти не били достатъчно запознати с нея. „Хората все още се страхуват. Знаем, че едно от големите препятствия до сега бе съфинансирането  на проекти по програмата за рибарство. Съотношението беше 50/50. Една от най-големите победи на Европейския парламент е, че успяхме да накараме ЕК да отпуска повече пари, отколкото българската страна при изпълнението на различни проекти. Това беше доста трудна битка, имайки предвид намаления бюджет на съюза”, сподели  Йотова.

Тя обяви, че за първи път по фонда  ще бъдат отпускани и пари за научно-изследователска дейност. „Когато аз правих своя доклад за Черно море, ЕП  изработи една експертиза. За съжаление тя показа, че нашето море е в ужасно състояние. Трябва да бъдат взети мерки. Бързо трябва да се изработи например програма за прочистване от сероводород. Нужна ни е интегрирана морска политика. Убедена съм, че ще се справим добре в тази посока, тъй като разполагаме с изключителни специалисти”, допълни евродепутатът .

Според Илияна Йотова, страната ни ще загуби част от средствата, които бяха предвидени в предишния програмен период, тъй като се оказало, че няма достатъчно проекти. „Именно затова нашата амбиция е буквално още преди ЕК да е одобрила нашата програма до 2020 година, чрез дискусии да подготвим българските бенефициенти в областта на рибарството и морското дело с проекти предварително”, каза още Илияна Йотова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук