15.4 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Черно море с температурен рекорд

Отчетено е рекордно увеличение на средната температура на водата в световния океан. Това е извод от доклад на Националната океанографска и атмосферна администрация на САЩ. Температурата е по-висока с 0.62 °C, отчетените нива са най-високи от 1880 г. насам. Според администрацията това явление може да бъде описано като аномалия, която засяга горните водни пластове на водните басейни.

Справка на Maritime.bg показва, че според изследването на американската служба, водите на Черно море също са засегнати. В доклада е посочено, че във водите на нашето море също се отчита рекорден пик на температурата. Само в най-северните части на Черно море не е отчетен рекорд, но температурата на водата е по-висока от миналогодишната, пише maritime.bg

Институтът по океанология при БАН не е извършвал такова наблюдение в Черно море. Това каза пред Maritime.bg неговият директор проф. д-р Атанас Палазов. По думите на професора американското изследване се базира на събраните данни от повече от 3000 изследвания на температурата. Според проф. Палазов тази тенденция е опасна и в бъдеще ще засегне крайбрежните градове и села. Огромна част от населението на земята живее именно в тези райони.

Още през 2007 г. Междуправителствения панел за климатични промени предвиди, че до края на 21 век нивото на океаните и моретата ще се увеличи с до 60 cm. Този процес със сигурност ще окаже влияние на работата на пристанищата.

В САЩ вече текат научни проекти, които търсят изход от евентуална криза, причинена от повишаване нивото на океаните. Няколко са градовете по океанското крайбрежие в САЩ, където вече се наблюдават ефектите от повишената температура на водата и увеличаване нивото на океаните.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук