16 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Честват 110 години от рождението на бургаския художник Петко Задгорски

Над 40 произведения, рисувани с маслени бои, акварел, пастел и молив, обхващащи близо 50-годишен творчески път на именития бургаски художник и скулптор Петко Задгорски ще бъдат показани в София. Събитието се организира по повод 110-годишнината от рождението на твореца. Изложбата ще се открие в столичната галерия “Лоранъ“ /намираща се на ул.“Оборище“16/ на 04 септември от 19:00 часа. Експозицията ще може да се види до края на месец септември и обещава неповторимо пътуване по следите на собствената ни културна памет.

 

Изложбата ще представи творби, съхранявани в галерии в Бургас и Мюнхен. Много ранните “Ученичка” (1928), “Глава на мъж” (1929), както и късните творби “Портрет на Христина” (1970), и “Море” (1972), запомняща се серия автопортрети, изпълнени с въглен, молив, пастел и маслени бои, както и поредица портрети на близки и приятели на твореца ще могат да се видят в софийската галерия.

 

За организацията на изложбата голям принос имат Антония Задгорска – дъщеря на Петко Задгорски и на сина му Велин Задгорски, които опазват и популяризират творчеството на баща си.

 

Забележителен художник и скулптор, самоук реставратор и корабостроител, виден общественик и педагог – Петко Задгорски оставя наследство, което без съмнение надхвърля локалното си значение. В Бургас художникът получава най-голямото признание, обявен е за Почетен гражданин и от 2004 г. градската художествена галерия носи неговото име.

 

За пръв път от десетилетия картини на художника ще се представят извън едноименната галерия в морския ни град.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук