23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Честито Рождество Христово!

Рождество Христово е един от най-големите християнски празници, на който  християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. За хората Малка Коледа е денят, в който се е родила Млада Бога. Според народното вярване божията майка се е замъчила на Игнажден и е родила на Коледа.

Православните християни честват Рождество Христово  тържествено наравно  с Великден. Коледа по традиция се празнува три дни, а празникът е продължение на  Бъдни вечер – последния ден от великите пости.

По стара  традиция на много места в деня на Рождество Христово се коли прасе. След дългите коледни пости след службата в църквата се яде от прасето. Трапезата не се вдига цял ден, а пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден. След това  се събира и служи за лек на различни болести през цялата година.

Най – хубав е празникът за децата. Рано сутринта всяко дете си приготвя дрянова тояга – коледарка. На групи малките  обикалят къщите, тропат по вратите и викат: Бог се роди, Коледо! Домакините ги даряват с кравайчета.

Днес свързваме Коледа със събирането на цялото семейство. Хиляди хора от цял свят пътуват, за да посрещнат празниците с близките си. Всички се събират в празнично украсените къщи, разменят си подаръци около елхата и прекарват дните заедно. Честито Рождество Христово!

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук