13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Честит първи учебен ден! Вижте всичко за празника /СНИМКИ+ВИДЕО/

Кметът на Бургас Димитър Николов откри новата учебна година в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. „Искрено желая на всички вас успешна и ползотворна учебна година! Нека е година, в която най-често срещаната оценка в бележниците да е шестицата. Нека е година, в чийто край учителите се чувстват доволни от постигнатите резултати”, пожела кметът Николов.

img_20160915_092246Той посочи, че приоритет в програмата на Община Бургас е образованието. „Тази година с последните две училища приключихме програмата по санирането на всички училища на територията на Община Бургас. Тази година започваме изграждането на три нови детски градини. Когато някой иска да разбере дали един град се развива, трябва да си направи справка колко са първокласниците. Всяка година броят на първокласниците изключително упорито расте нагоре. Тази година те са със 150 повече от миналата година”, обясни кметът.

img_20160915_091920

И тази година бургаските ученици ще влязат в обновени училищни бази. Освен в класните стаи, мащабни ремонти бяха направени и в много от училищните столове. Нови ремонти ще има и през следващата година, обяви от своя страна зам.-кметът по образование и култура в община Бургас, Йорданка Ананиева.

По думите й, след 15 септември ще се работи само в ОУ „Елин Пелин”, където се извършва цялостна реконструкция на външните пространства. През следващата година продължават ремонтните работи по физкултурните салони на много от професионалните гимназии. Вече са обявени няколко обществени поръчки за избор на изпълнител на обектите.

Хиляди автомобили по бургаските улици за първия учебен ден

Движението в Бургас е изключително натоварено. Хиляди автомобили изпълниха основните улици и кръстовища в града. Средната скорост на движение в центъра е около 40 км/ч. Няма данни за настъпили пътни инциденти. Най-натоварен е трафика около училищата в града. С нормална интензивност се осъществява трафикът на кръговото кръстовище на бул. „Стефан Стамболов” на вход-изхода на града, както и на кръговото кръстовище на „Трапезица”.

На училище като на ресторант

С изцяло нова модерна визия и разнообразно меню ще посрещнат учениците на 15 септември училищните столове в Бургас. Помещенията бяха амортизирани, на много места имаше мухъл. Сега интериорът е изцяло обновен и предразполагащ. Извършени са мащабни вътрешни ремонти с поставяне на изолация и интериорни декорации, боядисване. Изцяло е сменена и мебелировката в помещенията за хранене. Кухненските блокове са с изцяло ново оборудване.

36509a0fc45c4b6a85e7cc896aa00a2e-1Кметът Димитър Николов и зам.-кметът Йорданка Ананиева проследиха лично етапите на ремонтните дейности в столовете, за които бяха избрани фирми-изпълнители. Ангажиментът на новите наематели бе да обновят изцяло трапезарията и кухненските боксове до началото на учебната година.

Само в 6 училищни стола в Бургас ремонтните дейности не стартираха в срок. Причината е, че изборът на наемател се обжалва от фирми, които не са спечелили съответните обществени поръчки. След приключване на тези процедури, ремонтите веднага ще стартират и там.

Цялостната реконструкция на училищните столове е част от Програмата за здравословно хранене на Община Бургас. Ремонтът на амортизираната и остаряла база в столовете на всички училища е втората сериозна крачка, заложена в концепцията на програмата, след въвеждането на здравословно и пълноценно хранене в детските градини.

Димитър Николов: Всяка инвестиция в образованието ще се изплати след време

thumb_dd30446f1c3ec495a76780b1e7ccdb82

„Скъпи ученици,

Уважаеми учители и родители,

Честит първи учебен ден!

Искрено желая на всички вас успешна и ползотворна учебна година! Нека е година, в която най-често срещаната оценка в бележниците да е шестицата. Нека е година, в чийто край учителите се чувстват доволни от постигнатите резултати, пише кметът Димитър Николов в официалното си съобщение по повод днешния 15 септември.

От училището започва дългият път към себереализация и усъвършенстване на всеки човек. Но светът се развива и всяка година прибавя нови предизвикателства: трябват усърдие, желание, воля и дух, за да се върви напред. Ако всички вие – учители, ученици и родители убедено и заедно следвате този път, колкото и да е стръмен той, успехите ще дойдат.

Сигурен съм, че всички искаме бургаските ученици да стават все по-знаещи и уверени. Затова много усилия са насочени към осигуряването на най-добри условия за учене на децата и работа на учителите.

Това има смисъл! – защото всяка инвестиция в образованието ще се изплати след време, когато днешните деца станат умни и подготвени за живота хора – бъдещите горди бургазлии, които да управляват града мъдро и с грижа! Още веднъж честит 15 септември на всички бургаски ученици – вървете и ни водете към светли бъднини!“

Повече първокласници и през тази година

Тази година училищния праг в Бургас ще прекрачат 2 372 първокласници. Възходящата тенденция продължава и потвърждава статута на града като един от тези с трайно нарастващо младо население. За сравнение – първолаците през 2015-та бяха 2 225. При най-малките са приети общо 2 750 деца в яслена възраст и І-ва възрастова група в детската градина. Общият брой на учениците на територията на общината е близо 25 000.

img_20160915_091930

23 септември 2016 г. (петък) е обявен за неработен ден, който е след официалния празник 22 септември – Денят на обявяване на независимостта на България. Затова 17 септември (събота) 2016 г. ще е учебен ден за всички училища с програмата за петък, съобщи МОН. 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук