11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Четирима остават в ареста заради отвлечен мъж в Несебър

Апелативен съд Бургас потвърди наложената на Иван Митков мярка за неотклонение задържане под стража и измени в подписка взетата спрямо Юлия Миткова мярка за процесуална принуда. Двамата обжалваха пред въззивния съд определението на Окръжен съд Бургас, с което на 03.03.2015 г. взе мярка за неотклонение задържане под стража на Асен Митков, Иван Митков, Мартин Славов, Иво Севов и Юлия Миткова.

полиция

Иван Митков и другите мъже са привлечени като обвиняеми за това, че около 10.30 ч. на 28.02.2015 г. в гр.Несебър, в съучастие, като извършители са отвлекли мъж от Нова Загора, като деянието е извършено по особено мъчителен или опасен за здравето на отвлечения начин, нанесен му е побой с ръце, крака и камъни по главата и тялото, поставен е в багажник на лек автомобил „Форд Мондео“ и отведен в с.Кошарица. Юлия Миткова е обвиняема, че е действала като помагач при осъществяване на престъплението.

Защитникът на Иван Митков пледира наложената му мярка за неотклонение да бъде изменена в домашен арест. Според него няма категорични доказателства за участие на подзащитния му в деянието. Той и жената на брат му били неволни участници в престъплението. Митков работи по трудов договор, има многолюдно семейство и постоянен адрес. Предвид това не съществувала опасност да се укрие и да извърши друго престъпление.

Обвиняемият каза, че не се признава за виновен, защото по случайност присъствал на деянието. Той помоли да му бъде определена по-лека мярка за неотклонение, за да се грижи за децата си. Защитникът на Юлия Миткова посочи ниската степен на участието й в деянието. Той обърна внимание, че тя има малолетни деца и работи.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас обърна внимание, че на Митков е повдигнато обвинение за тежко престъпление, за което се предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода. Деянието е с висока степен на обществена опасност, а при извършването му е проявена особена жестокост. Прокурорът споделя извода на първата инстанция за съпричастност на всички разследвани лица към престъплението. Държавният обвинител обаче намира, че събраните доказателства сочат ниска степен на участие на Юлия Миткова. Този факт и нейното семейно положение мотивират прокурора да приеме, че тя е личност с ниска степен на обществена опасност. С тези аргументи прокурорът предложи мярката за неотклонение на обвиняемата да бъде изменена в по-лека, а тази на Иван Митков да бъде потвърдена.

Апелативен съд Бургас след като се запозна с представените материали по делото и със становищата на страните, намери, че не са налице основания за изменение на мярката за неотклонение на Иван Митков. Съдът не приема неговото семейно положение и трудова ангажираност като гаранция, че той не би се отклонил от наказателно преследване или да извърши ново престъпление. Разследването на престъплението е в начална фаза и предвид предстоящите процесуално-следствени действия наложената му мярка за неотклонение се явява правилна и законосъобразна.

Въззивният съд като прецени степента на участие на Юлия Миткова в деянието и обстоятелството, че е майка на четири малолетни деца, прие, че по-леката мярка за неотклонение би осигурила нейното участие в наказателни процес. Като съобрази нейното социално положение, Апелативен съд Бургас й наложи мярка за неотклонение подписка. Определението на Апелативен съд Бургас не подлежи на обжалване и протест.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук