13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Четири столици спират дизеловите автомобили до 2025 година

Лидерите на четири от най-големите световни градове казват, че ще спрат използването на всички дизелови автомобили и камиони до средата на следващото десетилетие, съобщава Би Би Си. Кметовете на Париж, Мексико Сити, Мадрид и Атина казват, че те са изцяло за тази мярка , която ще спомогне за подобряване на качеството на въздуха.

Според тях това ще стимулира използването на алтернативни превозните средства и ще насърчи ходенето пеша и колоезденето. Предложението е направено след двегодишни срещи в Мексико на лидерите на тези градове. Използването на дизелово гориво в транспорта е подложено на по-строг контрол през последните години, тъй като опасенията за неговото въздействие върху качеството на въздуха са се увеличили.

Световната здравна организация (СЗО), заявява, че около три милиона смъртни случая всяка година са свързани с излагането на замърсяване на въздуха на открито. Дизеловите двигатели допринасят за замърсяването на въздуха чрез отделянето на фини прахови частици (PM) и азотни окиси (NOx). Много фините сажди могат да проникнат в белите дробове и това да доведе до сърдечно-съдови заболявания и смърт.

Азотните оксиди повлияват негативно на озоновия слой и предизвикват затруднения в дишането. Екологични групи са подали молби към съда да се наложат ясни въздушни стандарти и правила. Във Великобритания, активисти наскоро са имали успех, принуждавайки правителството да действа по-бързо. Фирмите, произвеждащи автомобили трябва да се съобразяват все повече с еко обстановката, в противен случай няма да оцелеят на глобалния пазар. Дизеловите автомобили ще бъдат заменени от електрически и водородни превозни средства, невлияещи на климата и захранвани от възобновяеми източници.

Париж вече предприе редица стъпки за намаляване на въздействието на дизелови автомобили и камиони. Превозните средства, регистрирани преди 1997 г. вече са спрени от движение, а ограниченията се увеличават всяка година до 2020 г.. Веднъж месечно, Шанз-Елизе е затворен за движение. „Качеството на въздуха, който дишаме в градовете ни е пряко свързано с борбата срещу изменението на климата“, споделя кметът на Мадрид, Мануела Кармена. Въпрос на време е и други кметове на големи градове да последват примера.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук