13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Чобанов се подписа за външния заем. Теглим от Германия.

Финансовото министерство е подписало договорите за външен заем с Дойче банк, съобщават от ведомството. Полагането на парафа слага и край на подготовката за поемането на външен държавен дълг до 360 милиона евро от Германия. В понеделник министър Чобанов е подписал договори за заеми с падежи 2020 г., 2023 г. и 2028 г. с фиксирани лихвени проценти между България и Дойче банк.

Договорите трябва да бъдат ратифицирани от Народното събрание, защото съдържат финансово задължение за страната. Посредници по транзакцията са Дойче банк и Райфайзен банк. Процедурата за поемането на нов външен дълг започна в началото на октомври, когато правителството упълномощи министъра на финансите да предприеме подготвителни действия. След актуализацията на бюджета беше увеличен максималният размер на новия дълг от 2 на 3 милиарда лева.

Конкретните параметри на новите заеми ще са ясни след приемането на заявките. Средствата ще възстановят изчерпаните в началото на годината буфери в бюджета и ще увеличат фискалния резерв. От Финансовото ведомство подчертават, че поемането на 360 млн. евро дълг няма да надвиши максималния размер на дълга по закон от 14 милиарда и 600 милиона лева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук