17.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Чужденци раздвижвали пазара на дизайнерска дрога по морето

Няколко чужденци са били осъдени за разпространение на дизайнерска дрога у нас. Хитовият наркотик се пласирал предимно на юг от Бургас и в к.к. Слънчев бряг. Това каза за zonaburgas говорителят на Областната дирекция на МВР, Цветелина Рандева.  По думите й, при специализирани полицейски операции по българското Черноморие това лято са иззети множесдтво химични съединения от различни търговски обекти. Чужденците също стъпвали на пазара у нас. Веществата обаче трябвало да се изследват в лаборатория, за да се каже легални ли са или не.

„Едва тогава можем да предприемем стъпки по унищожаване или връшане на собственика. Установяването на дизайнерската дрога става трудно. По същината си тя представлява органично химично съединение, което имитира най-вече амфетамина. Голяма част от веществата, които се влагат обаче са разрешени от закона”, обясни Раднева. Бургаски полицаи и техни колеги от вътрешността на страната са извършили множество проверки на търговски обекти край морето през летните месеци. „Атакувани” са магазини, в които има съмнение, че се продава дизайнерска дрога под формата на тор, соли за вана, дори уханен тамян.

„В тези пакетчита се намираха химични организични съединение, в които част от химичната верихга обаче е подменена, което ги прави легални. Установим ли например, че едно вещество, което се изследва в едно химико-токсична лаборатория, отговаря на критерии приети от Здравното министерство, че представлява дизайнерска дрога, сме задължени да изземем и унищожим”, каза Цветелина Рандева. Униформените обаче се оказвали с „вързани ръце” когато дори малка част от химичната верига бъде променена, тъй като веществата, използвани за производството на този вид наркотици са абсолютно легални.

Само преди дни Европейската комисия предложи процедури за бързо изтегляне от пазара на т.нар. „дизайнерска дрога“. Новото законодателство предвижда отделните държави да имат много по-големи права, отколкото сега, когато се наложат подобни действия. Дизайнерската дрога като цяло не е забранена със закон, а често достъпът до нея е много лесен, може да се купи в дискотеки, на улицата, дори по интернет. Списъкът с легалните наркотици непрекъснато расте – от началото на годината всяка седмица се синтезира поне по едно такова вещество. Няколко чужденци направиха опит да завъртят бизненс и в Бургас. Така наречените смайли-шопове обаче сменяха често местата си, докато в един момент просто се „изгубиха“. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук