11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Шарени таксита в Бургас!? Защо пък не

Днес транспортната комисия към местния парламент ще разгледа искането на общинския съветник Ангел Божидаров за използването на автобусните ленти и от таксиметровите шофьори в Бургас. Според Божидаров, внесената от него докладна записка ще предизвика разгорещен дебат при редовното заседание на съветниците в края на месеца.

„Аз не искам нищо за себе си. Нямам обещана безплатна карта за таксиметрови услуги. Разговарях с представители на бранша и те са на мнение, че това може да се случи – да се натовари малко дясната лента, която се използва само от автобусите на градския транспорт“, коментира Божидаров.

Общинският съветник не отхвърли възможността да поиска и отпадане на задължителния жълт цвят на таксиметровите коли. „Така е в почти цяла Европа. Такситата са с различен цвят. Всеки си купува автомобил, подава си съответните документи, поставя си табелата и си кара – дали автомобилът е жълт, зелен, червен, син, няма значение“, каза Ангел Божидаров, цитиран от „Дарик“.

Той даде пример с Германия и Италия, където колите за обществен транспорт са в разнообразни цветове. „Не съм далеч от мисълта да внеса подобно предложение в Общински съвет – Бургас. Само тук сме като в Северна Корея. Не може в цяла Европа да има свобода, а тук…“, смята Божидаров.

Според него така ще отпадне и сериозен разход за пребоядисване на новите автомобили, използвани за таксиметрови превози. „Има цели 12 такси, които трябва да бъдат платени, за да се извършва таксиметрова дейност у нас. Това е нещо уникално в нашата страна. Та те за космонавти не искат толкова. Нека оставим хората да работят“, коментира той.

Освен за движение на такситата в бус-лентите в края на месеца общинските съветници ще гласуват и цените на таксиметровите услуги в Бургас. От бранша предлагат поредно поскъпване на услугата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук