18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

650 археологически находки откриха в Некропола в Несебър

Над 650 археологически находки, 950 проучени и документирани гробни съоръжения от различни исторически епохи, 12 месеца работа и 25 души екип. Това е равносметката за две години работа на терен. Ръководителят на разкопките Анелия Божкова показа част от намерените, първокласни образци на античните художествени занаяти. Най-цените находки са червенофигурен съд за вино, от ІV век, с изобразена на него сцена от гръцката митология и женски бюст-  протоме.Проф. Маргарита Ваклинова- директор на Националния археологически институт с музей при БАН даде висока оценка на работата на археологическия екип и нарече откритията „впечатляващи“. Ваклинова покани музеят на Несебър да гостува със своите експонати в археологическия институт.

Кметът на Несебър подчерта, че общината ще продължи да помага за проучванията, тъй като градът привлича все повече туристи с богатата си история и култура. За последните две археологически лета общината е дала около 250 000 лв.

Археологическият екип получи поздравления и от кмета по култура Ели Кирилова, която запозна присъстващите с бъдещите проекти за реставрация на две църкви в Несебър от фондация Левентис.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук