12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Шел е приключил през януари сеизмичното проучване на блок Силистар в Черно море

Шел е приключил на 5 януари сеизмичното проучване на блок Силистар в Черно море, на който получи лиценз през 2016 г. Това съобщи Александър Кейз, мениджър на проекта за проучване. Изследването е било проведено в съответствие с най-високите стандарти за работа и безопасност и е приключило успешно, без влияние върху местните общности или околната среда..„Shell и нейните подизпълнители разработиха и спазваха стриктно мерките, заложени в плана за оценка на въздействието и действията за смекчаване, които обхващат повече аспекти от разписаните в българското законодателство”, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на “Шел България”. По време на проучването е била приложена и цялостна програма за наблюдение на морски бозайници. Тя е била призната за добра световна практика от Световната асоциация на наблюдателите на морски бозайници. Shell е включил и двама български стажанти в програмата и след приключването ѝ ще подпомога тяхното допълнително обучение, като така те ще станат първите двама сертифицирани наблюдатели на морски бозайници в България.

Shell се ангажира да допринесе за развитието на местните общности и ще инвестира в проекти, които доставят трайни ползи в шестте общини, намиращи се в близост до блок „Силистар 1-14“, както и в Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Shell е изпълнила договорните си задължения, посочени в Работната програма за 2016 г., и този факт е бил признат от Министерството на енергетиката на България.

Следващите стъпки в развитието на проекта е обработката и интерпретацията на събраните данни и вземането на решение за това дали да се направи проучвателен сондаж, какъвто не е част от договорните задължения на компанията. Този процес може да отнеме периода до края на 2017 година. Откриването на въглеводороди може да бъде дълъг и сложен процес, който да отнеме години на изследвания и проучвания, и въпреки това крайният резултат да бъде отрицателен. „Решени сме да работим отговорно и безопасно, спазваме строги стандарти за опазване на здравето, безопасността и околната среда, които се прилагат еднакво за всички проекти. Като подготовка за геоложките ни проучвания Shell извърши многобройни срещи с различни външни заинтересовани страни (министерства, кметове, екологични НПО), защото това е част от устойчивите взаимоотношения на компанията с общностите, с които работим. Планираме да продължим този процес и занапред”, заявиха от ръководството на Shell в изявление пред бургаските медии .

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук