21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Шизофреничка побърка съседи в „Лазур“, настаниха я в психиатрия

33 годишната жена е с доказана диагноза „Параноична шизофрения”. Тя живее съвсем сама в апартамент в комплекс „Лазур”, няма живи роднини, които да се грижат за нея и редовно да й дават лекарствата. В последните дни състоянието й рязко се влошило. Младата жена счупила прозорец на жилището си, започнала да става опасна, както за себе си, така и за околните. След като починал дядо й преди години, съседка започнала да я наглежда, да й носи храна, дори й плащала сметките, разпределяла й парите така, че да има за всеки ден. Но болната жена започнала да става неадекватна и състоянието от ден на ден ставало все по-зле. Тогава друга съседка се обръща за помощ към общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. „Момичето е само, живее в студен апартамент, няма ток, няма вода. Освен това стана опасна както за себе си, така и за околните. Трябва да й се помогне, защото може да стане много лошо. Няма как някой от блока да се грижи за нея постоянно. Има моменти, в които е агресивна и няма как да се общува с нея. Затова Ви молим за компетентна помощ!”- пише в сигнала си Тодор Стамболиев съседката на психично болната жена.
„След като се запознах с жалбата на разтревожената бургазлийка, веднага изпратих писмо до заместник-кмета на Бургас Лорис Мануелян. Разбрах, че тя има установена диагноза и на няколко пъти се е лекувала. Нямаше как да остана безразличен от това, което се случва. В крайна сметка жената е болна и няма живи родители и близки, които да се грижат за нея. В такива ситуации човек не може да остане безучастен. От заместник-кмета по здравеопазване получих адекватна помощ и подкрепа, за да успеем да настаним момичето в психиатричната клиника.”-казва общественият посредник Тодор Стамболиев. Той е благодарен на Лорис Мануелян за бързата реакция и затова, че заедно са успели да намерят решение на проблема. Веднага на място, където живее болната жена са били изпратени полиция, линейка. Пълно съдействие оказа и г-жа Снежана Атанасова от Дирекция „Социално подпомагане”-Бургас. Така, с общи усилия, жената бе настанена в Центъра за психично здраве- Бургас.
В лечебното заведение болната жена доброволно се е подписала, че трябва да остане под лекарско наблюдение, което е облекчило процедурата за настаняване. След няколко месечен престой в болницата, тя ще бъде преместена в защитено жилище за лица с психични разстройства в Бургас.
„Изключително съм щастлива и благодарна на Обществения посредник господин Тодор Стамболиев, както и на всички , които се включиха в оказване на помощ към нашата болна съседка. Нямаше ние как да оставим един човешки живот да бъде погубен, само защото няма живи близки и роднини”. –изказва благодарността си съседката, която е написала сигнала до бургаския омбудсман.
А ето какви са стъпките за задължително настаняване, когато лице с доказано психическо разстройство, няма живи роднини, които да се грижат за него и отказва доброволно да остане на лечение. В такива случаи настаняването се извършва с подаване на писмена молба до прокурора от съседи с искане за производство за образуване на дело за принудително настаняване . Към молбата могат да бъдат добавени писмени свидетелски показания. Компетентният съд по тези производства е Районният Съд. Делото се разглежда в открито заседание.С решението си съдът се произнася относно необходимостта от настаняване за принудително лечение, както и за начинът и мястото, където следва да бъде проведено лечението.
„В конкретния случай, тази процедура беше съкратена, заради доброволното желание на 33 годишната жена да остане за лечение в Центъра за психично здраве. Така, благодарение на съдействието на заместник-кмета Лорис Мануелян и на Снежана Атанасова от Дирекция „Социално подпомагане” успяхме да помогнем както на болната жена, така и на хората, които живеят в съседство с нея. ”- казва общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. И добавя, че винаги се стига до адекватно решение, когато институциите работят заедно, за да бъдат в полза на гражданите на община Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук