12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Школото в Росен стана на 150 години

150 години от основаването си чества училището в село Росен ,община Созопол. Събитието ще бъде тържествено отбелязано на 21-ви май от 10 часа в залата на читалището в село Росен. Поканени са президента Росен  Плевналиев, премиера Бойко Борисов, областния управител Вълчо Чолаков, представители на просветното министерство, кметът на община Созопол Панайот Рейзи, видни общественици и учители-ветерани.

Първото училище в селото е открито в 1865 година.Учител е българинът Димитър Баев от село Кърхарман, сега Вършило. В училището се изучавал гръцки език,но учителят – българин ги обучавал да четат и пишат и на български език.

Учителят бил спазаряван от общото събрание на селото. Заплащали му с пари храна. Самото училище се помещавало в килия при черкавата, която е запазена и до днес. Тя представлява малка стаичка с размери 3 на 3,5 метъра,  с огнище и комин от западната страна.Ако се съди по нейните размери, там са учили не повече от 10-15 деца. Учениците сядали направо на пръстения под, или на донесени от от тях кожи. Пишели на пясък и на дървени плочи с молив от олово. В тази килия учи до освобожднието от турско робство. От 1880 година обучението преминало изцяло на български език.

От началото на 2001-ва година директор на училището е Стефана Черноглазова. Педагогическият екип е от учители и възпитатели с необходимата квалификация. Системно се организират обучения и посещения на квалифиационни курсове, за да се отговори на съвременните изисквания на преподаване и образователни потребности.

Паралелките са 9. Една за предучилищна подготовка и по 1 от първи до 8-ми клас. Полуинтернатните групи са 5. Четири – в начален курс и ена прогимназиална.  Училището е изцяло обновено. Оборудвано са и два компютърни кабинета. Черните учебни дъски са подменени с бели.

От учебната 2012- 2013 година стартира  „Нов щанс за успех“ за ограмотяване на възрастни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук