12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Шофьор убива момче с кола, след 15 минути го изкарват луд

Шофьор, смазал 20-годишен младеж в столичния кв. „Княжево“ с бясно движещ се автомобил, бил изкаран луд само 15 минути след инцидента, за да може да избегне съдебна отговорност, съобщиха близки на убития, пише 24 часа.

Трагедията се разиграла на 14 март т.г. на ул. „Букет“. Жертвата се казва Димитър Карталски.

на снимката: Димитър Карталски, 24 часа
на снимката: Димитър Карталски, 24 часа

В злополучния ден шофьорът Христо Тодоров форсирал новата си кола, която е с мощност 200 к.с., по тесните улички в квартала. На една от тях – ул. „Букет“, Карталски отивал на тренировка около 14,15 ч, когато бил ударен от Тодоров. В колата е и майката на шофьора. Ударът бил толкова силен, че
Димитър първо
се ударил в
крайпътно дърво и след това паднал – на 23 метра от мястото.

Момчето е здраво физически и се бори за живота си 17 часа, но умира във Военномедицинската академия. Секунди преди да удари Карталски, Христо опитва да сгази друго момче. То обаче отскача встрани. Самата уличка е дълга не повече от 100 м и не позволява висока скорост. Свидетели обаче разказват, че колата хвърчала с над 100 км/ч.

Веднага след инцидента Христо се обажда по телефона. Не за да повика Бърза помощ обаче. „Блъснах някакъв, можем ли да оправим нещата“, били думите на шофьора убиец според свидетели. Той провел още няколко телефонни разговора, без изобщо да погледне какво се е случило с Димитър. Майката на Христо пък седяла безмълвна в колата. След 4 обаждания Христо се сетил да провери как е Димитър.
„Стани бе,
боклук, к’во
се правиш
Нищо ти няма“, крещял той на пострадалия и го дърпал за фланелката. Свидетели разказват, че били шокирани от наглостта на Христо. Те всъщност подали сигнала в Бърза помощ и полицията.

Преди да пристигне линейката, при Христо дошъл костюмиран мъж. „Той седеше и слушаше много внимателно какво му говорят“, разказва Соня, майка на Митко. „Беше съвсем адекватен, нормален и спокоен. Заради това реших, че катастрофата е съвсем лека“, допълва бащата на Александър.

Родителите тръгнали след линейката със сина им към ВМА. Свидетели по-късно им казали, че Христо започнал да се прави на луд след „инструктажа“, получен от дошлия съветник. „Това е един от тримата му бащи. Майка му се е омъжвала три пъти и Христо наричал и тримата мъже татко“, твърди бащата на Димитър.
Междувременно на мястото пристигнал психиатър, за да даде експертно мнение за състоянието на Христо.

Когато полицията пристигнала, от него е взета алкохолна проба. Тя е отрицателна, но заради неадекватното му поведение, полицаите изискали кръвен тест за наркотици. Той обаче категорично отказал.

Негови познати в квартала обаче твърдят, че е наркозависим.

Полицията не разпитвала шофьора, защото той вече бил освидетелстван по бързата процедура. Затова го закарали в център за психично здраве.

Майката на Митко останала цяла нощ във ВМА при сина си. Тя чула мъж да говори на дежурния полицай пред отделението.

„Абе, тоя, блъснатият ще оживее ли, че момчето, дето го е ударило, е син на мой преподавател“, казал мъжът на средна възраст. Отидох при него и го попитах за сина ми ли говори“, спомня си Соня. „Г-жо, Христо е добро момче. Просто е болен“, отвърнал мъжът.

„Според мен един от бащите на Христо е преподавател в школата в Симеоново – смята майката на убитото момче. – Когато си тръгваше, успях да видя значката му, така че няма къде другаде да му е преподавал бащата на убиеца на сина ми.“
Соня разбрала от следователката, че
версията на
майката на
Христо се меняла Тя първо обяснила, че сина цял ден го нямало у дома. После заявила, че тя и Христо излезли 15 мин преди инцидента, а преди това оправяли багаж. Майката на убиеца казала, че веднага след удара се обадила на Бърза помощ.

Според бащата на Димитър тя наистина позвънила там, но 20 минути след инцидента. По това време екип на Бърза помощ вече пътувал към мястото, извикан от свидетели.

Родителите на Христо настоявали, че момчето открай време не е добре психически. Разказали, че имал направление за психиатър от личната си лекарка и приемал медикаменти.

„Това момче не е лудо“, единодушни са родителите на Димитър. „Седмица преди да убие сина ни, Христо е черпил в заведение в жк „Хиподрума“ за новата си кола. Компанията му явно е била шумна, защото мъж станал от съседната маса и забил шамар на Христо. Той веднага се обадил в полицията и писал жалба в 6-о РПУ. „Христо се е хвалил пред съседите си, че ще осъди ударилия го за много пари. Кажете ми, това постъпка на луд човек ли е?“, разказва със сълзи на очи майката на Митко.

„Не е само това, допълва съпругът . – 8 дни преди инцидента Христо се регистрирал в бюрото по труда, защото напуснал работа. Преди това прокарвал кабели за доставчик на интернет в „Хиподрума“. Служебната му кола обаче продължавала да стои пред тях вечер, а сутрин излизал с нея“, разказали съседи на Христо на опечаления родител.

Седмица след като блъснал Димитър, Христо
изпотрошил
стаята си в
психиатрията,
където бил настанен. След инцидента той бил преместен в психиатричната клиника в затвора в Ловеч.

„Категорична съм, че Христо е убил съвсем съзнателно сина ми. Ден преди да го блъсне, е написал във фейсбук „Ако видиш добър човек в България, убий го, за да не се мъчи“. На полицаите казал, че убил Митко нарочно, защото бил Бог и щял да го накара да възкръсне. А и едно момче ни каза, че Христо се е опитал да блъсне първо него и чак след като не успял, ударил Митко.

Майката на загиналото момче е категорична, че ще се борят докрай, за да може убиецът на сина им да си получи наказанието. „Той не е луд и това е ясно на всички. Как луд ще се хвали как ще осъди някого за пари и как е прецакал борсата да му плаща“, разказва майката.

Родителите на Христо няколко пъти не отвориха вратата на дома си при посещение на репортер на „24 часа“. От прокуратурата пък обясниха, че
не могат
да започнат
разследване,
защото Христо е освидетелстван и като такъв не носи наказателна отговорност.
Вече му били направени 2 експертизи. Според тях той има средна форма на шизофрения. Родителите на Димитър обаче се готвят да поискат и петорна, и десеторна експертиза.

„Най ме притеснява, че ще го изкарат луд и ще го пратят за лечение. След това ще кажат, че то е успешно и ще го пуснат, без да понесе никакво наказание“, казва майката на Митко.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук