14.3 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Ще имаме спешен болничен комплекс

От догодина в Бургас ще заработи спешен болничен комплекс. Освен в морския град центрове ще има в още 11 областни града. Два от тях ще са в София, а останалите ще са в Монтана, Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Благоевград. Това съобщи здравният министър Таня Андреева при представянето на „Стратегията за спешна медицинска помощ за 2014-2020“.

Държавата е предвидила да даде 47 млн. лв. за новите спешни центрове. Поне 30 на сто от линейките ще бъдат обновени, включително и апаратурата им, за да не служат единствено като таксита, както е сега, каза Андреева, цитирана от dnevnik.bg

Новите центрове ще поемат по-бързо спешните пациенти, например с инсулт и с инфаркт. По думите на министъра сега част от забавянето е заради лошата организация на спешната помощ и лутането. Затова се предвижда освен съществуващите шест колцентъра на Националната система за спешни повиквания – тел. 112, да бъдат разкрити още.

В момента в „Спешна помощ“ работят над 7 хил. души, като от тях едва 1148 са лекари. Предвижда се заплатите им да бъдат увеличени с 10 %.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук