13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Ще модернизират отделението по съдебна медицина в Бургас

 Във връзка с подготвените промени в наредба №23 за съдебно-медицинските, съдебно-психиатричните и съдебно-психологическите експертизи, д-р Галина Милева се срещна  с изпълнителния директор на МБАЛ „Бургас“ д-р Георги Матев. Народният представител от Бургас е дългогодишен съдебен лекар и е един от най-известните патоанатоми в страната. Двамата стигнаха до решение за обновяване и модернизация на апаратурата в отделението по съдебна медицина в болницата. Оше през 2008 г. д-р Милева показа пред екип на bszone. info при какви условия се работи в бургаската морга. Сега ще бъде изработен и нов план за разположението на отделните звена. Ще бъдат закупени микротом, нов микроскоп, нов набор от инструменти, с които отделението ще се превърне в еталон за останалите подобни звена в страната. По инициатива на народния представител и член на Комисията по вътрешен ред и сигурност д-р Галина Милева министърът на правосъдието Маргарита Попова и представители на Висшия съдебен съвет се запознаха с проекта за изменения в наредба №23 за съдебно-медицинските, съдебно-психиатричните и съдебно-психологическите експертизи. Крайният срок за изготвянето на документа изтичаше през август, но специалистите приключиха с неговите редакции два месеца предсрочно. Министърът и магистратите одобриха предложенията и дадоха зелена светлина за приемането на обновените текстове. Решение за осъвременяването им бе взето в началото на юни след възникнали проблеми с изплащането на възнагражденията на съдебните медици. Стигна се дори до случаи във Варна, при които полицията не можеше да прибере труповете на загинали хора заради липсата на съдебен лекар.С предложенията вече бяха запознати и експерти на МВР и Министерството на здравеопазването, които също изразиха одобрението си. Новата наредба разделя съдебните лекари на три нива – първо, състоящо се от хабилитирани лица и експерти с научна степен по съответната специалност в рамките на своята компетентност, второ, в което влизат дипломирани високоспециализирани вещи лица, с държавна диплома за специалност по съдебна медицина, съдебна психология или по съдебна психиатрия. Третото ниво обхваща съдебните лекари, назначени на работа в съдебно-медицински структури без специалност, както и специалисти в различни области на медицината, които могат да бъдат назначавани като вещи лица в рамките на комисийна експертиза.

След обнародването й в „Държавен вестник“ здравното министерство, съгласувано с Министерството на правосъдието, ще трябва да определи националните консултанти в трите вида експертизи в тримесечен срок. Те от своя страна ще представят експертни съвети, с помощта на които ще се разработят правилници и програми за развитието на експертната дейност в съответната област.

Наредбата изготвя и четири нива на сложност на съдебно-медицинските експертизи, на чиято база в бъдеще ще се определят възнагражденията.

Предстои наредбата да бъде одобрена официално от заинтересуваните министерства, след което ще се публикува в „Държавен вестник“.417.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук