16 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Ще се извят хора край поморийския бряг

Четвъртото издание на фестивала „Хоро край поморийския бряг” ще се проведе в дните 15-ти и 16-ти юни 2013 г. 28 танцови състава от различни краища на страната ще извият дълги хора на Централния площад в Поморие.  Жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на българските традиционни хора от Северняшка, Тракийска, Пиринска, Добруджанска и Шопска област. Тази година във фестивала ще се включат над 600 човека.

  На 15-ти юни откриването ще бъде в 17:00 часа с дефиле на танцовите клубове от кафе „Градина” до площад „Св. Св. Кирил и Методий”, където ще започне надиграването. Съствите ще демонстрират майсторски умения в хорото, както с масов танц, така и самостоятелно. На 16-ти юни от 11:00 часа ще се състои открит урок за разучаване на фолклорни хора от югозападна България в Гранд Хотел Поморие, с лектор доц. Георги Гаров, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград.

Фестивалът „Хоро край поморийския бряг” няма състезателен характер. Целта на мероприятието, организирано от сдружение „Танцов клуб Чайка”, със съдействието на Община Поморие, е да се съберат любители на българското хоро, чието родолюбие съхранява ценното фолклорно богатство, да се популяризират танцовите клубове и да обменят опит помежду си. Фестивалът и тази година ще премине под патронажа на кмета на Община Поморие Иван Алексиев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук