17.1 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Ще се търси финансиране за нова сграда за спешната помощ в Бургас

Ще се търси европейско финансиране за изграждане на нова и отговаряща на съвременните изисквания сграда, в която да се помещава центърът по спешна медицинска помощ в Бургас. През новия програмен период и възможностите на програма „Региони в растеж“ Министерство на здравеопазването ще работи за осигуряване на инвестиции за спешната помощ и всички техни филиали. д-р ШарковПо време на посещението си днес в Бургас зам.-министрите д-р Адам Персенски и д-р Ваньо Шарков са поискали официално от Община Бургас да бъде предоставено петно за строеж в района на МБАЛ- Бургас. Това е решение на един от проблемите, които Областният управител Вълчо Чолаков представи приоритетно пред здравното министерство преди броени дни. Темата беше засегната от него и по време на срещата му с народните представители от бургаски региони в началото на тази седмица. С изграждането на нова сграда за центъра по спешна медицинска помощ ще бъде разрешен дългогодишен проблем свързан с множеството му премествания и отдалечеността на екипите от ръководството и администрацията.

2Преди срещата с областния управител зам.-министрите посетиха МБАЛ Бургас АД, където се запознаха с изпълнението на проекта за изграждане на Център за ранна диагностика на онкологични заболявания.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., с общ бюджет 147 млн. лв. и с конкретен бенефициент Министерство на здравеопазването.

По проекта е закупена високотехнологична апаратура за диагностика на онкологични заболявания. „Доволен съм от това, което видях. Скенерът, ядрено-магнитният резонанс вече се използват от жителите на Бургас и региона. По проекта са останали средства, с които ще бъде закупена допълнителна апаратура – дигитален мамограф и лапароскопска система за гинекологично приложение. „- каза зам.министър Персенски.

Зам.-министрите се ангажираха да съдействат и за друг важен проект на МБАЛ Бургас –Отделението по трансфузионна хематология (кръвен център). Последното не е ремонтирано от 40 години.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук