Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов представи новите стандарти за хляба. Изготвени са четири броя утвърдени стандарта „България“. Един утвърден стандарт за три типа брашно „Бяло“, „Добруджа“ и „Типово“ и три утвърдени стандарта за хляб „Бял“, хляб „Добруджа“и хляб „Типов“. Хлябът ще се произвежда в три грамажа 500гр., 650гр. и 830 гр. и ще се предлага опакован и неопакован. Срокът на годност на трите вида хляб е две денонощия. Брашното тип „Бяло“, „Добруджа“, „Типово“ ще се произвежда от пшеница, неподлагана на генетична модификация. При технологична необходимост- години с ниско качество на зърното, се допуска влагането на спомагателни вещества глутен и ензими – неподложени на генетична модификация и органични киселини . Не се допуска влагането на оцветители, избелители и консерванти.В стандарта са заложени показателите, на които трябва да отговаря брашното- органолептични, физикохимични, химични и микробиологични. Утвърдените стандарти за трите вида хляб са описани влаганите суровини типа брашно за вида хляб, дрожди хлебопекарни (мая за хляб) – не подлагани на генетични модификации, които по смисъла на ЗГМО водят до получаването на ГМО, сол, вода и технологични добавки – при технологична необходимост: Аскорбинова киселина (Е 300), Оцетна киселина (Е 260), моно- и диглицериди на мастни киселини (Е 471) или техните естери (Е 472), и ензими, не подлагани на генетични модификации, които по смисъла на ЗГМО водят до получаването на ГМО. Списъкът на одобрените предприятия, които ще произвеждат брашно и хляб по Утвърден стандарт „България“, ще бъде публичен и ще бъде качен на интернет страницата на БАБХ.