13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Щъркел се появи по Коледа в чирпанско село

През празничните дни на Коледа в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани се получиха множество обаждания за „бедстващ бял щъркел“ в село Свобода, Община Чирпан, съобщават от природозащитната организация.

acPz-IMG_0192

Сигнали за птицата е  подаден и от телефон 112 и екип на Спасителния център е посетил селото, за да се запознае отблизо със случая. „Както и предполагахме това бе поредния гост от Европа, който възползвайки се от топлото време бе избрал да зимува край селото. По стар български обичай местните жители са се отнесли със завидно гостоприемство към пернатия си гост и не еднократно са подхранвали щъркела с различни храни, някои подходящи други не съвсем. Интересен е фактът, че птицата неколкократно бе посетила различните традиционни коледни трапези, с прясно изпечено свинско месо. На практика за няколко дни белият щъркел се беше превърнал в местна атракция, особено с наличието на два цветни пръстена, които, в последствие установихме, доказват полския произход на птицата, вероятно опръстенена от наши колеги“, разказват от Зелени Балкани.

Bvdk-IMG_0194

Въпреки че белият щъркел е мигриращ вид, правещ миграции чак до Южна Африка, една малка част от популацията напълно нормално може да зимува на Балканския полуостров, особено в по-южните страни от полуострова при по-топло време.

Разбира се, това може да се промени при резки изменения на времето и същите тези птици, отново предприемат миграция и да пресекат Средиземно море. Най – вероятно това ще се случи и с нашия герой от село Свобода при бъдещото очаквано застудяване през новогодишните празници.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук