14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Юбилейна изложба на големия сценограф Тодор Станилов откриват тази вечер в Бургас

Юбилейна изложба на големия български сценограф Тодор Станилов ще бъде открита в Бургас днес от 18 часа на първия етаж в сградата на Бургаската художествена галерия на ул. „ Митрополит Симеон“№ 24. Това съобщават от галерията. Експозицията е по повод 80 години от рождението на художника.

Галерия Петко Задгорски

Той почина на 74 год. възраст след тежко боледуване. В изложбата са представени 30 сценографски проекта на Тодор Станилов. Те са негово художествено оформление на пиеси като „ Хамлет”, „ Чайка” , „ Имате ли огънче”, „ Мата Хари”, „ Енергични хора”, „ Развод по български”, „ Носете си новите дрехи момчета“, „ Опит за летене“ и др. След края на изложението, което ще продължи две седмици платната ще бъдат дарени на фонда на градската галерия. На събитието ще бъде представена и книгата с разкази на поета Боян Станилов „ Отворените очи на баща ми”, която е посветена на художника.

Тодор Станилов е роден в Стара Загора на 6 март 1934 г. Завършва специалност „Сценография“ във ВИИИ „Н. Павлович“ при проф. Георги Каракашев през 1958 г. Работи като щатен художник в ДТ – Димитровград (1958-1962), ДТ – Бургас (1962-1996).  Станилов е един от най-големите български художници – сценографи в историята на родния ни театър. Почетният гражданин на Бургас е с изключителен принос и собствен почерк в това изкуство. Той е и първият български художник – проектант удостоен с годишната награда на съюза на артистите в България – 1974 г. за сценографията на спектакъла „Любов необяснима”. 

Творецът има самостоятелни изложби сценография и живопис в България и многократно е участник в международни изложения и биеналета. Дълги години бе в ръководството на ДТ „ Адриана Будевска” – Бургас и главен сценограф, както и директор на трупата. Има стотици реализирани драматични, музикални, оперни, куклени, кино и телевизионни постановки в България и чужбина.  В последните си години направи и няколко самостоятелни експозиции – акварел и туш.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук