13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Юбилейна марка за 50 години от рождението на Петя Дубарова

Поетично-документален спектакъл ще постави началото на поредица от събития, посветени на 50 – годишнината от рождението на поетесата Петя Дубарова. Това разказаха на пресконференция Елица Дубарова – сестра на  поетесата Петя Дубарова и уредник на къща-музей „Петя Дубарова“, поетът и общественик Георги Райков и доц. София Ангелова – преподавател в Университет „Проф. д-р „Асен Златаров“.

Спектакълът „На слънцето искам да бъда сестра“ ще се състои на 25 април – рождената дата на Петя Дубарова, от 17.00 часа в Младежкия културен център. Той ще включва видео откъси с интервюта на проф. Георги Дюлгеров, режисьор на филма „Трампа“, в който Петя Дубарова участва с епизодична роля, материал с Христо Фотев от черно-белия филм „Стъргалото“ и стихове, посветени на Петя Дубарова от поетесата Венда Райкова.

Класният ръководител на Петя Дубарова от Английската гимназия „Гео Милев“ Мария Макрова, учителката й по литература Дора Лазарова и съученичката й Красимира Тодорова ще споделят своите лични спомени от познанството си с Петя.

Ученици от гимназия „Гео Милев“, в която е учила Петя Дубарова, ще представят стихове и фрагменти от дневника й и своите гледни точки за поезията, образа и младостта.

В рамките на събитието Лиляна Драгоева – директор на Регионално управление „Български пощи“ ще направи презентация на пощенска юбилейна марка с лика на Петя Дубарова, която е и първата такава направена за бургаски творец.

Събитията по случай 50 – годишнината на поетесата продължават и през месец май, когато на 11-ти от 17.00 часа на сцена „Охлюва“ ще се проведе 28-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Освен наградите, тази година в неговите рамки ще се проведе и моноспектакъл „Двете царства“ в изпълнение на Росица Иванова от Казанлък.

Международна юбилейна конференция на тема „Творчеството на Петя Дубарова в българския и европейския литературен контекст“ е следващото събитие от програмата. То ще се проведе на 1-ви юни в Културен център „Морско казино“.  Конференцията е съвместен проект на Община Бургас и студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В нея ще вземат участие и преподаватели от различни университети от страната.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук