11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Южноафрикански фонд купува моловете в Бургас и Стара Загора за 62 млн. евро

Инвестиционният фонд MAS Real Estate от ЮАР в партньорство с Prime Kapital сключиха договор за придобиване на два мола в страната – „Галерия Бургас“ и „Галерия Стара Загора“. Сделката е за 62 млн. евро и се очаква да бъде финализирана до 23 май 2017 г.

За целта MAS и Prime Kapital ще използват собствени средства и дългово финансиране. Придобиването ще стане чрез общото им дружество PKM Investments.

Продавач е базираната в Полша компания Globe Trade Centre (GTC), която е първоначалният инвеститор в двата търговско-развлекателни комплекса. В „Галерия Бургас“ 20% от акциите притежава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като те също ще бъдат продадени.

„Сделката следва плановете ни за експанзия в държави от Централна и Източна Европа с развиващи се икономики – да придобиваме активи с потенциал за развитие и генериращи нарастващи доходи“, заяви Лукас Накос, главен изпълнителен директор на MAS.

Компанията притежава търговски центрове, хотели и индустриални комплекси в Германия, Великобритания, Швейцария, Полша. А заедно с Prime Kapital инвестират в придобиване и изграждане на търговски комплекси, офиси, хотели и жилища в Румъния и Словения. След приключване на сделката в България портфолиото на MAS от недвижими имоти, генериращи приходи, ще достигне обща стойност от 468,4 млн. евро.

Акциите на MAS Real Estate се търгуват на фондовата борса в Йоханесбург, ЮАР, както и на борсата в Люксембург. Мол „Галерия Бургас“ беще открит през пролетта на 2012 г. От MAS съобщават, че търговският комплекс е с 37 180 кв. м отдаваема площ, 1200 паркоместа и 96,7% заетост. Обектът генерира нетен годишен доход от наеми в размер на 4,35 млн. евро, като средният месечен наем е 10,08 евро/кв. м. Наемателите са 115, сред които Zara, H&M, Cinema City, Lidl, IKEA (с център за поръчки), CCC, Humanic, Intersport, LC Waikiki.

Заради добрите резултати и активността на наемателите се обсъжда значително разширяване на „Галерия Бургас“, коментира Лукас Накос. Това е първият „зелен“ търговски център в България, сертифициран по американската система за устойчиво строителство LEED.

„Галерия Стара Загора“ отвори врати през есента на 2010 г. Отдаваемата му площ е 21 642 кв. м, паркоместата са 740, а заетостта – 93,6%. Молът носи 1,05 млн. евро нетен годишен доход от наеми, като средният месечен наем е 4,32 евро/кв. м. Наемателите са 71, сред които Bershka, Cinema City, DM, Kenvelo, New Yorker, Nike.

Лукас Накос отбелязва, че „Галерия Стара Загора“ се нуждае от обновяване и има голяма възможност за повишаване на стойността му след подобрението. Придобиването на двата мола е част от споразумението за инвестиционно сътрудничество между MAS и Prime Kapital./ Източник: gradat.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук