14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

Част от хранителните продукти на българския пазар са с по-ниско качество, а с по-висока цена в сравнение със същите продукти на европейския пазар. Това показва изследването на Българската агенция по безопасност на храните сред 30 вида продукти, целящо да покаже, дали има двоен стандарт при производството на храна у нас и в западните европейски държави.
 
Най-драстична е разликата в цените на два вида детски пюрета, които в България струват с 90 и повече процента по-скъпо, а в същото време имат отклонения в качеството, макар и допустими, стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов. Той отказа да посочи при кои конкретни продукти има отклонения в съдържанието и обобщи, че това са около 20% от изследваните храни. Общо 16 от продуктите са значително по-скъпи у нас, отколкото в Европа, обясни още Порожанов.

По-високите цени са в диапазон от 20 до 70% и ги наблюдаваме при млечни продукти и шоколадови изделия. Колкото и да е на пръв поглед необяснимо, разликите в цените не са незначителни, не са в рамките на 5 или 10%, които биха се обяснили с някакви разходи по логистика, транспорт или нещо друго“, коментира министърът.

Той посочи, че утре ще покани на среща Комисията за защита на потребителите и трите ресорни федерации за обсъждане на темата за по-високите цени. Темата за двойния стандарт при храните ще бъде представена на следващото заседание на Съвета на министрите на 17 – 18 юли, като информацията ще бъде внесена от словашкия министър на земеделието и ще бъде подкрепена от страните от Вишеградската четворка и другите четири държави, които участват в изследването.

Министърът уточни, че в информацията е отразено безпокойството, констатирано и в другите държави-членки, за различното съдържание на съставки в едни и същи храни./Дарик

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук