11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Японска делегация похвали Бургас като образцов европейски град

Съвременно градоустройство и планиране, обществен транспорт и социална  политика са трите направления, по които ще си сътрудничат Бургас и град Тояма. Това беше обявено по време на посещението на 7-членната делегация от Япония, която пристигна във връзка с изпълнението на проекта „Световни градове“. В него местните власти на Бургас и Тояма си партнират с Рига, Лайпциг и Векшьо. Проектът се финансира от Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на Европейската комисия, с подкрепата на организацията „Местни власти за устойчиво развитие“ – ICLEI.

Делегацията бе приета от кмета на община Бургас Димитър Николов. На срещата присъстваха още зам. – кметовете Атанаска Николова и д-р Лорис Мануелян, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, председателят на комисията по международни въпроси Георги Дражев.

„Неоценимо е съдействието, което предоставя ЕК в тази посока чрез инициативата „Световни градове“. Това е изключително благоприятна среда за изграждането на перспективни партньорства“, заяви по време на срещата кметът Николов. Той уточни, че Бургас е единствения български град, който участва в тази инициатива.

Въпреки огромните разстояния, които делят двата града, между тях има много общи неща – излазът към море и ентусиазмът да се развиват активно, като залагат приоритетно на устойчивите политики за градски растеж.

„Бургас е отличен пример за добре развит и устроен европейски град“, заяви по време на срещата зам.-кметът на град Тояма – Джун Накамура. Той посочи още, че се надява паралелно с обмена на добри практики да се задълбочат връзки между двата града в различни сфери.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук