9.9 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Японският посланик посети Поморие

Посланикът на Япония в България Такаши Коидзуми днес посети Поморие, придружен от съпругата си и културното аташе на посолството Ая Отаки.  Те бяха посрещнати от кмета Иван Алексиев, председателят на ОбС Поморие д-р Милена Енева и зам-кметът Илия Джингов. Домакините запознаха гостите с историята на града и природните и културни богатства, които притежава и обсъдиха възможности за побратимяване на Поморие с японски град. „Това ще бъде изключителна възможност за културен обмен между двата града. Вашите традиции и история са забележителни, нашите също.” – каза кметът, а посланикът с готовност откликна на предложението. Кметът разказа за лечебната поморийска кал и ги покани да гостуват отново, за да се убедят сами в лечебните й свойства.

Заместник-кметът Илия Джингов представи пред посланика идеята в Поморие да се организира седмица на японското кино, а той от своя страна обеща да съдейства за осигуряването на филмите.

След официалната среща, посланикът посети мястото, където расте Сакура /японска вишна/. Дърветата бяха засадени в градинката пред храм „Свето Рождество Богородично” по повод провеждането на Световния семинар по традиционни японски бойни изкуства. Впечатление на посланика направи това, че на японските дървета са закачени български мартеници. „Това е доказателство, че двете ни култури могат да се допълват”- каза кметът Алексиев. Като символ на българо-японската дружба, на мястото, където растат дървета, е поставена плоча с посланието „Под сянката на цъфналите вишни никой не е странник” , преведено на двата езика.

Преди да тръгнат гостите посетиха и НЧ „Просвета 1888”, където кметът и председателят на читалищното настоятелство Милчо Талев, ги запознаха с дейността, която развива читалището и условията, които предлага. Те останаха възхитени от културното развтие на града.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук