9.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Ясна поляна става арт-център

От днес Ясна Поляна се превръща в арт-център за 23-тия Национален симпозиум по скулптура в дърво. Най-добрите майстори на длетото от цялата страна за поредна година си дават среща в приморското село не за да се съревновават помежду си, а за да обменят опит и знания и  да творят заедно.  Никола Диков, проф. Иван Славов, Красимир Яков, Малин Малинов са скулпторите, които след оспорван конкурс бяха избрани да се включат в арт-симпозиума. В продължение на 20 дни с вещина и майсторство четиримата артисти ще ваят идеите си в дърво. Ясна Поляна, разположена на реките Дяволска и Ропотамо и обвита от гъсти дъхави гори, има потенциала да даде искрата, нужна да ‘запали’ авторите, да дадат най-доброто от себе си. Сътворените от тях произведения ще бъдат монтирани на подходящи места на територията на цялата община Приморско. Така скулптурите ще останат там, откъдето е почерпено вдъхновението за тях.  

 

Наред с големите майстори в Ясна Поляна ще се трудят и млади техни последователи. В приморското село стартира и четиридневен детски пленер с ръководител художничката Мария Шурелова.

 

Честта по откриването на 23-тото издание на Националния симпозиум по скулптура в дърво „Ясна поляна” се падна на кмета на община Приморско Димитър Германов. „Вашата работа, трудът и усилията ви, често са скрити за погледите на широката общественост, но хората, които са имали късмета и привилегията, да се докоснат до творчеството ви, остават пленени завинаги. Благодарение на  вас всички ние можем да бъдем спокойни, че многовековните традиции не са забравени”, каза кметът Гермaнов в емоционалното си обръщение към творците.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук