9.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

“Движение България на гражданите” се обяви за “БойкоТ” на референдума на картела

Националният съвет на “Движение България на гражданите”  призова своите членове и симпатизанти, както и всички български граждани, да не участват в инициирания от БСП и организиран от правителството на ГЕРБ референдум по въпросите за бъдещето на ядрената енергетика. “Движение България на гражданите” реши днес активно да бойкотира провеждането на референдума като ненужен и нечестен.  “Движение България на гражданите” ще организира и проведе кампания за разясняване на истинската цел на референдума – гражданите да подпишат на правителството “празен лист”. С подготвения фарс ГЕРБ и БСП искат да опорочат самата идея за провеждането на референдум. Истинската цел на ГЕРБ и БСП е да внушат, че нищо не зависи от гласа на хората. Тяхната цел е подмяна на истински важния за обществото въпрос, а именно: Нуждае ли се България от нов обществен договор?

 

            Когато не си изправен пред реален избор, истинската гражданска позиция е да не участваш във фарса, а да го бойкотираш. Успешен бойкот на референдума ще покаже, че гражданите имат силата да свалят порочния политически режим, който ни управлява и да поставят ново начало.

 

                                  

 

Акценти от пресконференцията преди заседанието на

Националния съвет на “Движение България на гражданите”

 

 

            “70% от участвалите в електронния референдум на “Движение България на гражданите” определят предстоящото на 27 януари 2012 г. пряко допитване на гражданите като “фалшиво”. Това съобщи на пресконференция Ива Йорданова, член на НС на партията. От участвалите в допитването над 6200 души, 78% имат висше образование. Във възрастово разпределение най-многобройната група е тази на хората между 30 и 40 години (28%), следвана от граждани на възраст между 40 и 50 години. На зададения въпрос “Кое трябва да е приоритет за България в областта на енеретиката”, 43% от гласувалите ясно заявяват, че приоритет за България трябва да бъдат инвестициите в осигуряването на енергийна ефективност. 33% от гласувалите определят като най-важно изграждането на мощности за зелена енергия и възобновяеми източници. На въпрос “Ако България разполага със свободни 10 милиарда евро, за какво трябва да бъдат инвестирани?”, едноличният водач в отговорите на този въпрос е „за образование и наука“, с 33% от гласувалите. “В референдума, който проведохме, имаше и въпрос, който предполага свободен отговор. А той е именно „Кой е въпросът, по който трябва да се проведе национален референдум в България?“. В него 27.7% от гласувалите определят „свикване на ВНС и промяна на Конституцията“ като най-важния въпрос за национален референдум”, допълни Йорданова.

 

            Председателят на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева изрази съжаление, че първият в демократичната история референдум ще се окаже “фалшив”. “Нашето решение следва позицията, която гражданите изразиха свободно. Позицията ни не е против референдума като цяло, а за бойкот на този референдум, защото той е безсмислен”, коментира Кунева. По думите й, референдум трябва да се провежда, когато има разделение на позиции и мнение, а не когато отговорът е ясен. “Повечето българи са за ядрена енергетика. Разделението не е в обществото, а в главите на управляващите, които не искат да носят отговорност и чрез допитването се опитват да я прехвърлят върху хората”, допълни лидерът на Движението. Според Меглена Кунева чрез референдума, предложен от партийния картел “ГЕРБ-БСП-ДПС”, се прави опит за отклоняване на вниманието от действителните проблеми на хората – бедността, безработицата, осигуряване на поносима цена на тока.

 

            Меглена Кунева направи аналогия между предстоящия референдум и проведения такъв за бъдещето на ядрената енергетика в Литва. “Ако в България едва 7% от българите са наясно за какво става въпрос, то референдумът в Литва се проведе след като на обществото бяха известни параметрите на предлаганата нова ядрена мощност – представена беше оценката за въздействие върху околната среда, цената на проекта, инвеститорът. Една година преди допитването литовците имаха пълната информация”, подчерта Кунева като уточни, че 64% от гласувалите в Литва са се обявили против. 

 

            Членът на Националния съвет Даниел Вълчев също подчерта, че предстоящият референдум е ненужен и нечестен. “Няма никаква информация – кой ще инвестира, колко ще струва, как ще се повлияе на цената на електроенергията”, коментира Вълчев. “Това е покана към българските граждани да подпишат един бял лист на премиера Бойко Борисов и на който ще дойде след него. Бял лист българските граждани няма да подпишат”, допълни Вълчев, като по този начин направи и прогноза, че активността на референдума няма да е достатъчна за неговата легитимност.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук