16.1 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

“Модерна България“ ще работи срещу привилегиите на монополите

Водачът на бургаската листа на Гражданската листа „Модерна България“  Здравка Кръстева взе участие днес в пресконференция, на която кандидатите представиха в София девет мерки срещу монополите. С девет будилника, които зазвъняха едновременно, гражданските кандидати символично показаха събуждането на гражданите, които не искат вече да се крепостници на монополите. 

Здравка Кръстева, Борислав Цеков, Петър Кичашки, Емил Георгиев, Ивилина Алексиева и Евелина Славкова, кандидати на Гражданската листа „Модерна България

„Гражданска листа „Модерна България”  методично и безкомпромисно ще работи в парламента за отнемане на всички законови привилегии на ЕРП-та, топлофикация и ВиК и за ефикасна защита на потребителите. Изборите идват и си отиват, но сметките за ток, парно и вода непрекъснато растат. Партиите забравиха защо хората излязоха на улицата и искат отново да се възпроизведат в парламента, защото всички те участват в големия грабеж в енергетиката. Поемаме категоричен ангажимент, че няма да оставим монополите на мира. Чрез тях, чрез 200 милиона за партийни субсидии и по 100 милиона годишно за подслушаване ни държат в матрицата на прехода. Трябва да сменим системата”, заяви Здравка Кръстева за представителите на медиите.  Гражданската листа „Модерна България”, която участва в изборите с номер 9 в бюлетината представи следните 9 конкретни мерки срещу монополите:

С девет будилника, които зазвъняха едновременно, гражданските кандидати символично показаха събуждането на гражданите

Първо, да се създаде ГРАЖДАНСКИ БОРД за контрол върху работата на ДКЕВР с членове, излъчени от потребителски организации и инициативни комитети с представителност, доказана с подписка от най-малко 10 000 потребители. Това е реалното решение, а не исканията за някакви граждански квоти в състава на ДКЕВР, каквито европейското законодателство не позволява. За да не е Гражданският борд поредната празна говорилня, трябва да има редица правомощия по достъп до информация и ГРАЖДАНСКО ВЕТО върху решенията на ДКЕВР за увеличаване цени на тока, парното и водата или за одобряване резултати от проверките на контролираните дружества.

Второ, ДКЕВР да се избира от Народното събрание, а с подписка от поне 50 хиляди потребители, внесена в парламента да може да се иска ПРЕДСРОЧНО ОТЗОВАВАНЕ на състава на ДКЕВР, за да имат гражданите „оръжие“ при груби нарушения на потребителските права и съмнения за обслужване на интересите на монополите.

Трето, ОТНЕМАНЕ на всички законови ПРИВИЛЕГИИ НА МОНОПОЛИТЕ като плащането за „сградна инсталация” на топлофикациите, необоснованите такси, които събират ЕРП-та и пр.

Четвърто, ИНДИВИДУАЛНИ ДОГОВОРИ с топлофикациите, индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия и ежемесечно отчитане.

Пето, ЖАЛБАТА НА ПОТРЕБИТЕЛ срещу начислена сметка ДА СПИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО, за да не текат лихви докато не се реши спора.

Шесто, ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ЦЕНИ да става след ПУБЛИЧНА СЪГЛАСУВАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА въз основа на съдържателна икономическа информация.

Седмо, НЕЗАБАВЕН ОДИТ за установяване на реалните параметри на загубите от кражби на ел. енергия и за чия сметка се начисляват.

Осмо, РЕСТРИКТИВНО ОПРЕДЕЛЯНЕ на обстоятелствата, които съставляват търговска, служебна или професионална тайна, за не може ДКЕВР да прикрива действията си от обществото. РАЗКРИВАНЕ на съдържанието на дългосрочните ДОГОВОРИ за изкупуване на електрическа енергия на високи цени.

Девето, СТИМУЛИ ЗА ДОМАКИНСТВАТА И БИЗНЕСА, които искат енергийна независимост от монополите.

Каузата на Гражданска листа „Модерна България” е въвеждането на ефикасен граждански контрол върху политици, закони и монополи. Затова от непартийното движение вече втори месец организират подписка за референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и за право на жалба пред КС срещу закони, които нарушават гражданските права. Вече повече от 150 хиляди граждани са подкрепили инициативата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук