13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

„Аполония” започна с изкуството на художниците

Празниците на изкуствата „Аполония” започнаха за 29-и път снощи в Созопол с откриването на изложбите в Художествената галерия в Стария град. Основателят на празниците професор Димо Димов напомни, че най-древните следи за изкуство в историята на цивилизацията са на рисуването и Аполония започва с художниците, които вече толкова години се опитва да обедини с всички други творци.

Академик Светлин Русев имал проблем да дойде в Созопол заради тежки ангажименти у нас и в странство във връзка със своята кръгла годишнина, но тогава извикал на помощ колекционера Цветко Йотов – собственик на изключителна сбирка платна на големия майстор.

Цветко Йотов: „Имаме си приказка със Светлин – дали картините са в мен или при него, а аз казвам – у нас са. И когато той попита има ли проблем да му ги предоставя за известно време за да бъдат показани на „Аполония”, с радост се отзовах”.

Акад. Светлин Русев за своята годишнина: „Не си броя годините… След като разбрах кои автори участват тази година на „Аполония, колко са силни и разнообразни, намерих решение с тази частната колекция. За мен присъствието тук е и опит, и съизмерване с други поколения, с други проблеми. Мисля, че всеки който разбира, може нещо да научи от нашата различност, показана тук. Ако има нещо, което да ни обединява, това е уважението, търпимостта и различността…”

Николай Панайотов, живеещият в Париж художник, който направи истински бум през последните четири години със свръхмодерната сценография за постановката на тетралогията „Пръстенът на Нибелунга” от Рихард Вагнер в Софийската опера”, показва, по думите му, „преливането на моята живопис в сценографията и костюмите”.

Чавдар Гюзелев – илюстратор, сценограф, графичен дизайнер, фотограф, показва в Созопол проекти за свои осъществени и неосъществени театрални проекти.

Изложбата на проф. Виктор Паунов демонстрира резултати от над 30-годишна ползотворна работа в илюстрацията и изкуството на книгата.

А Кирил Якимов, живописец, който е и автор на декорите на някои от най-популярните телевизионни предавания („Панорама”, „Стани богат”, „Биг брадър”, „Денсинг старс” и др.), призна, че с платната си е тук, „защото много обичам Созопол и „Аполония”. Той представя абстрактния цикъл „Петното”.

Изненада тази година е предварителното представяне в Созопол на голямата изложба на Жул Паскин (роденият през 1885 г. във Видин Юлиус Мордекай Пинкас), която ще бъде открита в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) на 17 септември.

Изложбата „Жюл Паскин – от Видин до Париж“е подготвена с ценното сътрудничество на Посолството на Франция и Френския културен институт. Участват колекционери от Канада, Франция, Люксембург и няколко галерии. На „Аполония” е личната колекция на Даниел Папаро, „човек, който не просто събира произведения, той живее заради тях”, подчерта Аделина Филева, директорка на СГХГ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук