15.4 C
Бургас
събота, април 27, 2024

„Българската Коледа” дари бебешки ехограф на Бургаската болница

Благотворителната инициатива „Българската Коледа” дари на Бургаската болница апарат за трансфонтанеална ехография за нуждите на неонатологично и педиатрично отделения. Дарението бе представено официално днес от изпълнителния директор на МБАЛ-Бургас  д-р Георги Матев  и началника на Отделението по неонатология – д-р Слава Коларова. Апаратът е от изключителна важност, защото ще се използва при  диагностика за откриване на мозъчни кръвоизливи при деца в ранна възраст. Той заменя досега използвания апарат, който е на над 15 години  и вече е морално остарял.

„Благодаря сърдечно на президентството на Р България, на Фонда за лечение на деца и на всички, които са участвали с благородната мисия „Българската  Коледа”. Ние сме свидетели на един дар, който много ще помогне в сферата на неонатологията и педиатричната помощ в целия регион. Това е уникален апарат, който дава възможност за откриване,  в ранен стадий след раждането на детето,  на различни малформации в областта на централната нервна система. Надявам се по този начин нивото в чисто технологичен аспект да нарасне много и да помогне за раннното откриване на различни  проблеми касаещи здравето на нашите малки съграждани. Затова още веднъж сърдечно благодаря на президентската институция, Министерството на здравеопазването и на Фонда за лечение на деца”, каза д-р Георги Матев.

Стойността на апарата е над 80 000 лева. Той има най-вече диагностична стойност при откриване на мозъчни кръвоизливи при по-големи деца

 „Ще използваме ехографа  основно за изследвания в областта на нервната система, както при големи деца с родова травма, така и при недоносени бебета с  изменения  в мозъка. Апаратът е високотехнологичен и дава много по-добра картина от досега използвания”, каза д-р Слава Коларова. 

Бургаската болница отново ще кандидатства с проект  пред  „Българската Коледа”. Той ще е за оборудване и обзавеждане на детските отделения и на това по неонатология с дихателна апаратура, кувьози и мултифункционални детски легла.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук