17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

„Движение България на гражданите” ще усвои всички средства от Европейския фонд за рибарство

Да бъдат  усвоени всичките 100 млн. лв. от Европейския фонд за рибарство през следващия 7-годишен период. С това се ангажира водачът на листата на „Движение България на гражданите” Тома Биков на среща с рибарите в Несебър. Той обеща със средствата да бъдат реновирани и реконструирани 4 рибарски пристанища по черноморието, както и 8 лодкостоянки. Освен това европейските средства ще бъдат приоритетно насочени към дребния и средния рибарски бизнес.

Проблемът в Несебър ескалира, след като от Министерството на транспорта ограничиха достъпа на рибарите до южното пристанище и настояха те да се изнесат от там. В момента то се използва от 7 големи кораба, които осигуряват половината от улова на цаца по българското черноморие. Спирането на тяхната дейност ще доведе до закриването на 3 големи рибопреработвателни фабрики, а стотици хора ще останат без работа и препитание. Идеята да се използва друго пристанище не е икономически изгодна, защото ще отнеме много време и гориво, а и такова няма – оплакаха се рибарите.

България трябваше да реновира и реконструира пристанищата в рибарски с пари от ЕС, но предвидените за целта 16 млн. лв. не са усвоени, а 7 годишният период за това изтича през тази година – каза д-р Йордан Господинов – експерт в националната група по Земеделие и храни на „Движение България на гражданите”, който също присъства на срещата в Несебър. Липсата на рибни пристанища и рибни борси обрича един от основните поминъци на хората по морето и трябва да им се помогне – категоричен бе и общинският председател на бургаската структура на „Движение България на гражданите” Владимир Стоянов.

По-късно Тома Биков се срещна и с рибарите в Царево и Ахтпол, които също изложиха проблемите си пред водача на бургаската листа.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук