13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

„Душа” и „Кръв” са българският отговор на „Здрач“ и „Дневниците на вампира“

Тя е млада, красива, интелигентна и амбициозна. Потопена е в съвременните технологии и комуникации, специалист по маркетинг е, но си пада по „старомодни” неща като литературата и четенето. Всъщност средното й образование е именно по специалността „Литература” в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства във Варна. После изучава тънкостите на маркетинга в Икономическия университет и сега професионално се занимава с това. Но любовта към книгите, четенето и литературното писане си остава голямата й страст и провокира амбицията да щурмува върховете в литературата, не само българските…

Тя се казва Александрина Железова и името й си струва да бъде запомнено. Нейните романи „Душа” и „Кръв” (издания на „Персей”) са първите български романи в традицията на модерната демонично-романтична литература, достигнала върхове с произведения като „Здрач“ на Стефани Майър и „Дневниците на вампира“ на Л. Дж. Смит.

След като преди няколко месеца излезе романът „Кръв”, току-що се появи и „Душа”. Общата им премиера ще бъде на 28 юли (събота) от 19 ч. в зала „Петя Дубарова” на Морското казино в Бургас – в рамките на Морска алея на книгата. Подготвена е премиера и в родния град на авторката – на 8 август (сряда) от 19 ч. във Варненската алея на книгата.

Традицията на жанра отвежда към древната митология, готическите романи и, разбира се, Брам Стокър и неговият „Дракула”. В българската литературна традиция като родоначалник пък може да бъде посочен Светослав Минков и създаденото от него през 20-те години на ХХ век. Но съвременната литература кове свои канони и Стефани Майър е тази, която преосмисля класическата традиция и създава нещо ново. Александрина Железова обаче не върви по вече отъпкания път и романите й не са копие на „Здрач”. Напротив, младата българска авторка създава напълно оригинални произведения като тематика и художествен свят.

Сюжетът на „Кръв” разказва как след тежка автомобилна катастрофа животът на главната героиня Дара се обръща с главата надолу. От тогава, в продължение на години, я преследват чудовищни кошмари, в които вижда смъртта на десетки непознати хора. Но Дара разбира, че това не са просто сънища, а поглед в бъдещето. Тя е измъчвана от непосилно чувство за вина, че не е могла да помогне на тези хора, а е знаела какво ще им се случи. Един ден Дара разкрива дълго пазената си тайна пред най-добрите си приятели, за да спаси живота им. Кошмарите се оказват заплаха и за самата нея. След среща със загадъчен млад мъж, който помни само и единствено името си, Дара потъва все по-дълбоко в света на необяснимото, но ще разбере истинската причина за неконтролируемата си дарба.

В романа „Душа” Дара се оказва на прага между живота и смъртта, когато непознат демон обсебва тялото й, а душата й се оказва затворена в паралелно измерение заедно с тази на загадъчния й любим Евиан. Двамата трябва да разберат коя е тайнствената тъмна сила, която ги е затворила. Те попадат на скрито заклинание и скоро научават, че единственият начин да получат обратно свободата си е като сключат сделка, която завинаги ще преобърне баланса между доброто и злото във вселената. Ангели и демони се оказват съюзници по неволя и се впускат в търсене на Ангела на Смъртта, единственият, който може да освободи душата на Дара. Но само до следващото Пълнолуние. Заподозрян в загадъчните серийни убийства в гората Хекта, приятелят на Дара – Самуил, е принуден да бяга от полицията, докато сестра й Девора е въвлечeна в още по-опасни паранормални събития.

Може би има неща, които са отвъд всичко, което можем да възприемем – към това провокират двата романа. Те са изцяло български продукт. За оформлението на корицата бе направена професионална фотосесия от Георги Казаков (SergeevStudio), а моделът е Елица Костас, която се превъплъщава в мистериозната червенокоса героиня на книгите. Снимките на авторката са дело на същия фотограф.

Александрина Железова е родена на 25 декември 1985 г. във Варна. Завършила е профил литература в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства, след това маркетинг и управление на продажбите. Влюбена е в четенето, музиката, новите технологии, интернет…

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук