16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

„Работя прекрасно със сегашния кмет”- заяви в Созопол премиерът Борисов

 „Работя прекрасно със сегашния кмет“- заяви премиерът Бойко Борисов на журналистически въпрос за евентуалната подкрепа на ГЕРБ на местните избори  за сегашния кмет на Созопол Панайот Рейзи. Борисов допълни: „Ние сме типично правителство, което до изборите не дели кметовете от коя партия са. „Най-ценното за един курортен център, освен хубави плажове, е да има какво да видят туристите. Почивката им да е съчетана с посещение на църкви, на манастири, на атрактивни исторически места“, каза министър-председателят. Borisov Reizi SozopolСпоред директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, се работи по програма за развитие на поклонническия туризъм и мощите на Св. Йоан Предтеча ще бъдат само един от обектите, включени в нея. „За нас е важно да създадем инструментите и начина, по който общините сами да си изкарват парите, да създават добавена стойност. Тогава ще има и по-високи доходи. Затова влагаме пари и всеки ден показваме къде ги влагаме“, каза премиерът Борисов, който посети и разкопките на древната базилика в Созопол.

Официалните лица, придружени от кмета Панайот Рейзи разгледаха разкопките на нос Скамни, а премиерът бе запознат с хода на археологическите дейности от ръководителя на разкопките Кръстина Панайотова . Членовете на правителството получиха от директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров проект за реставрация на най-голямата средновковна църква по българското Черноморие – „Свети Апостоли и 20 000 мъченици“.

Проектът е на идеен етап и предстои да бъде подготвен за предстоящо финансиране. Финансовият министър Симеон Дянков пое ангажимент правителството да осигури необходимите средства за реализацията му. Според него е необходимо да бъдат отпуснати приблизително 2 милиона лева за цялостното реставриране на храма.

Премиерът бе впечатлен от мащабите на откритите археологически обекти и посъветва своя домакин, кмета на Созопол Панайот Рейзи да се помисли за възможността те да станат достъпни за туристите и повече хора да ги видят.2506_bazilika.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук