11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

„Слънчев бряг” АД предлага Промяна в ЗУТ за незаконни обекти

„Слънчев бряг” АД предлага в 7-те курортни комплекси в страната, поради особения им статут, да не се прилага чл. 56 от Закона за устройството на територията /ЗУТ/ . Разрешенията за поставяне на временни обекти да се издават по предварително утвърдена от МРРБ схема с подробно описание за размерите, материалите и начина на закрепване на обектите, независимо от собствеността на терена / сега схеми се изискват само за държавни и общински терени/. От дружеството искат в ЗУТ да има изрична забрана за разполагане на преместваеми обекти върху имоти, в които строителството е достигнало лимита на устройствените показатели. Ако обектите биха довели до накърняване на зелените площи,също не трябва да получат разрешение за поставяне. Законът за Черноморското крайбрежие да предвиди изрична забрана за поставяне на обекти за хранене на плажовете, с изключение на търговия с бутилирани напитки и пакетирани храни. 

Ръководството на дружество настоява и за точна  дефиниция на понятието „преместваем” или „поставяем” обект. За да се създаде хармонична архитектурна среда, министерството трябва да утвърждава схема за единна визия на временните обекти. От години вече Слънчев бряг е изпълнен с разностилни, ръждясали и прогнили бараки от типа „бит пазар”, създаващи отблъскваща визия на комплекса. С тях дружеството е безсилно  да се справи, защото законът не прави разлика между „строеж” и „преместваем” и „поставяем” обект. Това дава основание на съда да реши, че някоя  ръждясала барака всъщност е „строеж” и заповедта за нейното премахване се обявява за нищожна.

Според предложението на акционерното дружество, веднъж утвърдена, схемата за временните обекти няма да може да се обжалва и променя. Няма да може да се оспорва и издаването или не издаването на разрешение за поставяне. На обжалване ще подлежат само части от нея, засягащи заинтересовани лица.

„Слънчев бряг” АД иска улеснена процедура и съкратени срокове за премахване на незаконните обекти. За да не се размива отговорността между общините и държавните контролни органи, от дружеството предлагат с това да е овластена само РДНСК.

Улиците на Слънчев бряг, а и на всички големи селища в страната, са задръстени и от една по особена категория търговски обекти,  с които българският законодател отказва да се занимава. Колички, казани за царевица, боксови круши, маси и стилажи за плодове, очила, балони и др. трудно попадат под ударите на закона. Те са мобилни, бързо и безброй пъти могат да сменят местоположението си. Ръководството на дружеството смята, че при несъобразяване с общата търговска схема, тези търговци трябва да се считат за нарушители на обществения ред, да подлежат на глоби и отнемане на имуществото.

Само със законови промени и стриктното им прилагане държавата ще може да провежда своята линия за управление и развитие на курортните комплекси, убеден е Златко Димитров. С предложенията за промени в ЗУТ са съгласни и от Съюза на българските архитекти. Те са включени и обобщените предложенията за промени в закона, изготвени от СБА и внесени в регионалното министерство.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук