17.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

„Слънчев бряг” АД спечели дело за собствеността на улица, община Несебър ще обжалва

„Слънчев бряг” АД спечели делото срещу Община Несебър, което се води заради собствеността върху улица, която се намира до х-л „Арда” в Слънчев бряг Изток. Делото бе гледано  в Бургаския окръжен съд, след като дружеството, собственик на инфраструктурата в комплекса, обжалва решението на първоинстанционния съд в Несебър.

Делото бе заведено от Община Несебър през 2012 г. и на два пъти бе разглеждано от районния съд в града. На 28 юни 2013 г. несебърските магистрати откликнаха на претенциите на общината и отсъдиха, че тя е в правото си да притежава въпросната уличка, а „Слънчев бряг” АД трябва да плати 1605 лева разноски по делото.

„Слънчев бряг” АД успя да защити собствеността си чрез необорими доказателства. Бургаският окръжен съд /БОС/ прие, че генералният план на курорта от 1958 г. представлява първата регулация на комплекса и алеите, парковете и зелените площи са в активите на тогавашното предприятие ДФ „Слънчев бярг”, които в последствие преминават в „Слънчев бряг” АД като правоприемник на държавната фирма. Актът за държавна собственост е издаден от самия кмет на Община Несебър през 1995 г. и според БОС той има доказателствена сила. Акционерното дружество успя да приведе документи, с които доказа,  че самата претендираща община е признавала през годините правото на собственост върху уличната и алейна мрежа на “Слънчев бряг” АД. Това е ставало с различни разрешителни, данъчни и експертни оценки с печата и атрибутите на общинска администрация.

 

 

„Община Несебър няма как да се легитимира като собственник на процесния имот на твърдяното основание”, е записано в мотивите, довели до решението на Бургаския окръжен съд. Той определя мотивите на Несебърския районен съд като „изцяло незаконосъобразни и некореспондиращи с ефективното ни гражданско законодателство”. Осъжда Община Несебър да заплати сумата от 6199.30 лева, представляваща разноските по двете съдебни дела.

 

Обект на двугодишния съдебен спор е второстепенна улица, с дължина от близо 250 метра и площ от 1737 кв.м. Юристите наричат това дело „пионерно”, защото то  прокарва основания за претенции върху цялата улична мрежа на комплекса.

 

 

За „Слънчев бряг” АД казусът е съвсем прост. Държавата е построила комплекса и няма съмнение, че акционерното дружество е правоприемник на държавното предприятие, което в миналото е стопанисвало инфраструктурата, т.е. всички улици и аллеи в курорта са негова собственост и дружеството ще отстоява правата си да ги притежава и стопанисва съгласто законите в страната.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук