11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

„Слънчев бряг” страда от предизборните лъжи на управляващите

 ПП ГЕРБ – Бургас определя туризма като приоритетен отрасъл, нуждаещ се от внимание и  особена подкрепа, след като формира приблизително една четвърт от БВП. Цялата Бургаска област, не само населените места около морето, е пряко зависима от туризма даващ поминък на толкова много хора. Именно поради това ние за пореден път осъждаме безразличието на институциите.

Станахме свидетели на редица събития, които предизвикаха нашето изумление и тревога, всичките с любезното участие на управляващите и по-специално министър Петър Димитров.

Предисторията на проблема с инфраструктурата в „Слънчев бряг“ вероятно е известна вече на всички. Спирането на тока, безстопанствеността, конфликта на интереси и бягството на държавата, родиха един абсурд в най-големия курортен комплекс. Най-големият гаф в историята на българския туризъм бе почти реализиран, а негов автор за всеобща почуда бе държавата.

Мажоритарния собственик на „Слънчев бряг“ АД с дял от 75% е Министерство на икономиката и енергетиката, а останалите 25% от капитала са в ръцете на близо 1500 миноритарни акционери, т.е. има обществен и частен интерес, който трябва да бъде защитен. Има община Несебър и централна власт, която прибира 90 % от приходите й, а своевременно се опитва да й продаде нещо, от което тя не се нуждае и не може да си позволи да плати. Има и потърпевши – туристи и хора свързали живота си с комплекса.

За миналата година приходите на „Слънчев бряг“ от поддръжка на инфраструктурата са общо 463 000 лв., докато отправената оферта към общината бе за общо 45.67 млн. лв.( по публикации в пресата). Простата сметка показва възвръщане на инвестицията за около 100 години. При наличието на толкова сложен казус, естествено и логично е разплитането му с волята на управляващите държавата – собственик.

Но ето, че дойде ред на протакането, безкрайните обещания, псевдо-решителността и „прехвърлянето на топката“. Появата на министър Петър Димитров в региона и медийните му изяви бяха първоначално приети като един вид ангажираност с проблема. Уви, оказа се че това е само част от предизборната кампания на управляващите. Предложението акционерите на „Слънчев бряг“ АД да гласуват за безвъзмездното прехвърляне на инфраструктурата и за смяна на борда на директорите на дружеството,

беше направено именно от министерството на Петър Димитров. Това щеше да бъде гласувано на общото събрание, насрочено за 27 юни. Дали това е редно? Отговор даде друг държавен орган – Комисията за финансов надзор, която забрани трансформацията и застана зад малките акционери. Получава се един затворен кръг, а проблемът остава.

Този абсурд се подържа от чудовищната некомпетентност и лицемерие на министър Димитров и неговото ведомство. Същият, който активно подържа застрашаващия туризма проект Бургас – Александропулис и частните интереси в него.

Тези, които могат да обезщетят страните в спора, да сложат ред и да се справят с хаотичните взаимоотношения държавна – местна власт се боят и не желаят да го сторят, защото идват избори и приоритетите са други, а може би и защото просто не са способни да взимат отговорни решения. Дали не е време да се допитат до своя ментор – Ахмед Доган? Словосъчетанието „престъпна безотговорност“ не е празен израз, в случая е присъда, обричаща „Слънчев бряг“ и знаков пример за стила на управление на тройната коалиция.

ПП ГЕРБ има решителността и капацитета да се справи с актуалните проблеми в този сектор. Това е очертано в нашата програма и видно от досегашните ни инициативи в този сектор. Решаването на проблема в „Слънчев бряг“ ще бъде наш конкретен ангажимент и приоритет. Ние искаме да реализираме новите идеи, родени в тясно сътрудничество с експертите и работещите в този бранш, защото знаем че в основата на успеха е добрата комуникация.    slbrqg.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук