23.1 C
Бургас
четвъртък, юни 30, 2022

10-годишен извади кръста в Поморие

Общо 36 смели мъже скочиха в морето на Йордановден

В Поморие, Светият кръст беше хвърлен на две места. В центъра, най-бърз беше помориецът Илиян Христов, на 32 години, сред още 22-ма смелчаци.  Наравно с мъжете, в студеното море влезе и 10-годишният Щерион Дайлов, който заслужено спечели аплодисментите на присъстващите.

В квартал „Свети Георги” надпреварата беше между десет смели мъже, а пръв Светия кръст извади 20-годишният Теодор Михнев. Той е помориец и достига пръв до кръста за втора година. В Богоявленския ритуал се включи и 62-годишният Василий Кубасов от Русия.

В гр. Ахелой мераклиите да спасят кръста бяха трима.  Най-бърз сред тях беше Иван Недков, на 18 години от гр. Ахелой, който за пореден път скача в морето, но за първа година достига Светия кръст пръв.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев награди за смелостта всички участници, скочили в студените води на януарското море.

Днес православната църква чества третия по големина християнски празник – Богоявление или Йордановден. Според традицията на този ден се извършва ритуала по спасяването на Светия кръст. Най-смелите мъже се хвърлят в студените води, а този, който пръв стигне кръста и го извади ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Честванията започнаха с празнична Света литургия и водосвет, отслужени в храмовете в Поморие и Ахелой. Слънчевото време в празничния ден събра десетки миряни, сред които кметът Иван Алексиев и председателят на Общинския съвет Адам Адамов, които придружиха литийните шествия от храмовете до морето.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук