16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

1000 математици от цял свят идват за Световното по математика в Бургас

Около 1000 топ математици от 31 страни от цял свят ще пристигнат в Бургас в края на този месец, за да вземат участие в Международното математическо състезание – BIMC 2013, което ще се състои в морския град от 30 юни до 5 юли 2013г.  Това е първото му провеждане извън Азия и на територията на Европа, от създаването на състезанието през 2003г.

Предишни домакини на формата са били Тайван, Тайланд, Индонезия и Китай, които ще се представят с по 8 отбора. Южна Африка, Филипините, САЩ, Канада, Холандия, Румъния, Русия, Зимбабве, Виетнам, Мексико, Япония и Корея са само част от страните-участници в международното състезание. По регламент всяка страна участва с максимален брой от 4 отбора, всеки от които се състои от 4 състезатели, придружавани от 2 ръководители.

Общият брой на отборите е 146, 13 от които са от страната домакин.4 от тях са от Бургас, а останалите от основните математически центрове в страната – София, Варна, Пловдив, Русе, Ямбол и други.

“Отборите започват да пристигат от 27 юни на летищата в Истанбул, София, Варна и Бургас. Първи пристигат отборите на ЮАР. За всички пристигащи е осигурен транспорт от съответното летище до местата за настаняване, като при посрещането ще им бъдат подарени сувенири с морски мотиви, изработени от общинското социално предприятие “Морски знаци”, сподели заместник кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

За да се направи престоят на гостите – участници, ръководители и родители, максимално комфортен, ученици от ПМГ “Акад. Н. Обрешков” и АЕГ “Гео Милев” и учители по английски език от всички училища на територията на общината ще бъдат техни гидове по време на състезанието.

Състезанието е индивидуално и отборно, като участниците ще се състезават в две възрастови категории: 5-7 клас  и 8-10 клас.  Математическата надпревара ще се проведе в ПМГ “Акад. Н. Обрешков” и сградата на ПГЕЕ “Константин Фотинов” и СОУ “Иван Вазов”, а писмените работи ще бъдат проверявани в Търговска гимназия, гр.Бургас.

11-членно международно жури ще оценява състезателите. Четирима от членовете са българи, а сред тях е бургазлията и участник на формата на състезанието през 2007г. в Хонг Конг – Владислав Емилов.

Организатори на събитието са Община Бургас, ПМГ “Акад. Н. Обрешков” и Съюзът на математиците в България .  Медалите и купите за победителите ще бъдат осигурени от Министерството на образованието. В организацията са включени и Регионалният инспекторат по образованието и училищното настоятелство на ПМГ “Акад. Н. Обрешков” Бургас.

За всеки ден от състезанието ще се издава бюлетин със снимки и информация, което ще помогне на чуждестранните медии да отразяват събитието. Това  също ще се отрази положително за популяризирането на Бургас като туристическа дестинация пред целия свят, разказа още зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Осем хотела на територията на централна градска част в Бургас са ангажирани за участници и учители по време на състезанието. Организаторите на състезанието ще се погрижат да задоволят изискванията на отборите по отношение на храната, която  ще бъде съобразена с тяхната традиционна кухня. 120 гости, предимно родители, са пожелали да се присъединят към състезанието в качеството си на туристи. Много от отборите са избрали да удължат престоя си отново с цел туризъм.

На 30 юни отборите ще  бъдат посрещнати и регистрирани за състезанието. На следващия ден  на Централния плаж в Бургас състезателите ще се включат в спортен празник с награди. Самото състезание ще бъде на 2 юли. Докато то трае, ръководителите на отборите ще вземат участие в международна математическа конференция в КЦ “Морско Казино”. Проверката на задачите ще бъде на 3 юли, когато учениците ще посетят забележителностите в Бургас и ще се насладят на екскурзия до Несебър и етнографския комплекс село Бата,  и до Созопол и с. Бръшлян. В късния следобед на 3 юли  състезателите ще влязат в ролята на артисти и ще представят традициите, типични за своята държава. Резултатите от математическото състезание ще бъдат обявени на 4 юли, когато ще бъде и награждаването на победителите.

Динко Раднев от ПМГ “Акад. Н. Обрешков” и Дияна Савова – председател на Съюза на математиците в България, секция Бургас, споделиха, че предстоящото състезание в Бургас ще бъде с най-голям мащаб от всички провели се по този формат до момента.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук