16.1 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Културните салони в Поморие завършиха с арт-ревю на студенти от НХА

      

Верни на философията си да изненадат и провокират Културните салони за съвременно изкуство „Гранд Хотел Поморие” сложиха финалната точка на десетото си юбилейно издание с проекта „Кръг, квадрат, триъгълник”- модно дефиле в бяло на произведенията на седем студента от Националната художествена академия- специалност „Мода”. Под ръководството на старши преподавател Катерина Цанева младите творци изследват връзките, които модата предизвиква и изгражда с други дисциплини и форми на изкуството. Като например, с математически системи, които помагат да се опитоми триизмерното пространство.

Арт проектът се вписа по естествен начин сред картините и пластики на утвърдени български творци като Андрей Даниел, Светозар Бенчев, Васко Василев, Живко Иванов, Георги Чапкънов -Чапа и др. По традиция Културните салони завършват с обща изложа.

Културните салони със своите пролетни и есенни издания се превърнаха в място за синтез на различните изкуства и за среща на творци от различни поколения.Актьорът Стойко Пеев вярва, че салоните ще продължат да се развиват и да изненадват.

Румен Драганов- председател на Съвета на директорите на Гранд хотел Поморие благодари на своя вдъхновител в света на колекционерството галериста Веселин Досев. Драганов, заедно с Бисерка Хънкова са мотора на арт събитието.

Община Поморие получи специалната награда на Салоните, пластика на Живко Седларски, за подкрепа и партньорството , през годините.

Продължи и традицията пространството около хотела да се превръща в своеобразна галерия на открито. Светозар Бенчев откри своята скулптура „Череша”. Всяка череша е един специален миг, откраднат от ежедневието, обясни той философията на своето произведение.

В очакване на 11-то издание, през пролетта на 2015 г. , беше свален флага на Културни салони за съвременно изкуство „Гранд Хотел Поморие”.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук