11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Европейският съд: Затлъстяването да се счита за увреждане

Европейският съд в Люксембург в четвъртък разпореди затлъстяването да бъде считано за инвалидност, ако засяга изпълнението на работните задължения. Целта на решението е да бъдат предпазени от неправомерно уволнение хората с наднормено тегло, които имат индекс на телесните мазнини (BMI) от 30 и повече пункта.

Снимка: mirror

Решението на съда произтича от предишен съдебен спор в Дания, когато 160-килограмов мъж, който работи като гледач на деца, е бил уволнен след 15 години работа. Причината според работодателя е била, че вече няма достатъчно работа за него, въпреки че също така му е била плащана карта за фитнес, който той е посещавал в продължение на три месеца.

В директиви на ЕС се изброяват редица мерки срещу дискриминацията на работното място при инвалидност, но не се посочва изрично наднорменото тегло.

„Затлъстяването, което представлява по-голям риск за здравето от наднорменото тегло, в момента засяга всеки шести възрастен (16.7%) в ЕС, което е увеличение за последното десетилетие, когато от това е страдал всеки осми, като са налице значителни вариации в различните страни“, коментира Витянис Андрюкайтис, комисар по здравеопазването и безопасността на храните на ЕС.

Pressadaily/ АФП

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук