14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Земетресението в Непал направи Еверест по-нисък

Освен, че отне живота на над 7000 души и предизвика огромна по мащабите си хуманитарна криза, земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер в Непал предизвика и… снижаване на връх Еверест, пише „Хъфингтън пост“ (HuffingtonPost.com).

655-402-everestПо данни на консорциума за геофизически изследвания UNAVCO най-високият връх на Земята се снижил с 1 инч (2,54 см).

Анализът се основава на данни от сателита „Сетинъл-1“ на Европейската космическа агенция, който прелетял над засегнатия район на 29 април.

Според Роджър Билъм, преподавател по геоложки науки в университета Колорадо Боулдър, върхът се е снишил само с милиметър-два, но планинският масив Анапурна, който се намира по-близо до епицентъра на труса, е „пораснал“ с 20 см.

Районът около столицата Катманду също се е издигнал с около 3 фута (близо 91,5 см), съобщава Германският аерокосмически център.

Данните от сателита Сентинел-1А показват как земята се е повдигнала или потънала от труса. Сините зони означават повишаване на надморската височина с до 0,8 м. Жълтите зони показват потъвания
Данните от сателита „Сентинел-1А“ показват как земята се е повдигнала или потънала от труса. Сините зони означават повишаване на надморската височина с до 0,8 м. Жълтите зони показват потъвания Източник: ESA.int

Междувременно в долината Кенджинг, където е популярният трекинг маршрут Лангтанг, северно от столицата Катманду, при спасително-издирвателна операция бяха

открити телата на 48 души, включително най-малко трима чуждестранни алпинисти, затрупани от свлачище.

Никое от телата не е идентифицирано, заяви заместник-началникът на полицията в северния окръг Расува – Правин Покхарел, който оглавявал екипа.

Телата били изровени в събота, седмица след земетресението.

Не можехме да стигнем до зоната по-рано заради дъжда и облачното време, обясни заместник-началникът на полицията.

Vesti.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук