13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

1188 деца от Бургаско са отпаднали от училище

В рамките на 10 дни експерти от държавни, общински и образователни институции посетиха на терен 1188 деца и ученици в област Бургас, отпаднали от образователната система. Целта на обходите по адреси е да се върнат младежите в класните стаи. В следствие на проведената кампания върнати и записани в училище/детска градина са 134 деца и ученици. 327 е броят на младежите, чиито родители изразяват нежелание да запишат децата си в образователна институция. Причините за отказа са комплексни – нисък социален и битов статут, влошено здравословно състояние на децата (деца със силно изразени физически и ментални увреждания), желание за самостоятелно домашно обучение, финансови причини. От общо 1188 адреса, които са посетили експертите – 185 деца и ученици не са намерени на посочения адрес, а 542 е броят на живеещите в чужбина. Точно отпадналите ученици със статут „чужбина” са били акцент на работна среща провела се в Областна администрация Бургас. В нея участие са взели областният управител Вълчо Чолаков, заместникът му Севдалина Турманова, представители на РУО-Бургас, ОДМВР, ДСП, общински администрации. По информация на ОД МВР от 3308 деца и ученици със статут „в чужбина”, 898 са се върнали трайно в страната. Всички те са били включени в общия списък на децата и учениците, които експертите са посетили преди началото на новата учебна година.

Кампанията за връщане учениците в класните стаи се провежда в цялата страна за трета поредна година. Тя е част от работата на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, създаден с Решение на Министерски съвет.

По думите на специалистите, част от 59-те екипа, които обхождат различните адреси в област Бургас, работата с  групата „отпаднали от образователната система деца и ученици” е трудна, изисква висок професионализъм, но удовлетворението дори едно дете да има възможността да продължи образователния си път е огромно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук