13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Британският флот показва мускули в Бургас

Британският разрушител HMS DUNCAN влезе рано тази сутрин в Пристанище Бургас. Преди няколко дни корабът бе на посещение в Констанца, Румъния, където бяха представени възможностите му. Съдът навлезе във водите на Черно море преди няколко дни и проведе съвместни учения със сили на румънските ВМС. Маневрите са преминали под наблюдението на руски сили, сочат данни на руски издания. Довечера от 19:00 ч. на борда на кораба ще бъде даден прием за български гости, предава Maritime.bg.

HMS DUNCAN е шестият и последен разрушител от тип 45, клас Даринг, който влиза в състава на Кралския военноморски флот на Великобритания. Съдът носи името на Адам Дънкан, който води битката срещу флота на Холандия, разгромявайки го при Кампердаун на 11 октомври 1797 г.

Строителството на HMS DUNCAN започва през 2006 г. в корабостроителници BAE. Четири години по-късно, корабът е спуснат на вода. Официално влиза в състава на британския флот през 2013 година. На 7 юли т.г. съдът се включи в ударна група, водена от американски самолетоносач, и участва в нанасянето на удари срещу сили на Ислямска държава.

191

Междувременно стана ясно, че е засечена активност на руска подводница от проект 636 „РОСТОВ НА ДОН“. В НАТО нарекоха подводната лодка „Черна дупка“, руското издание „Обозревател“ съобщи, че подводницата плава към базата в Новоросийск. Свръхмодерната дизел-електрическа подводница ще патрулира в Черно море и се очаква да навлезе в него до края на месеца. Руските подводници от клас „Варшавянка“ са въоръжени с крилати ракети „Калибър“, които могат да носят и ядрени бойни глави. Именно с такива ракети, базирани на кораби в Капсийско море, руските сили удариха цели на „Ислямска държава“ в Сирия на разстояние около 1500 км.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук