10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

15/15 vs Facebook – битката за преференциалния вот започна

Предизборна битка във Facebook… и то каква! Часове след официалното откриване на кампанията за местните избори, социалната мрежа преля от постове на кандидати за общински съветници, които ще разчитат на преференциалния вот. В мрежата те видяха перфектната възможност за самореклама – със симпатизанти, без симпатизанти, с картинка, без картинка, с картичка, роза, гербер, карамфил. Кандидат-съветници качват своя лик, като прилежно посочват на избирателя как освен за партията, може да гласува поотделно и за тях.

Аз съм кадърен и ще направя града чудесен!

И ако общата предизборна програма на отделните партии елиминира възможността за реклама на един определен кандидат от листата за общински съветници, то Facebook дава равен шанс на всички… зависи колко добре се промотират. Изглежда партийните групи в общинските съвети няма да са съвсем групи щом повечето кандидати „ще играят” на изборите само заради преференциалния вот.

Феноменът  15/15 вече е демоде

Помните ли кандидата за евродепутат от БСП Момчил Неков, който беше избран след като едни хората подсигуриха вота си с два „X”-a – за партията и… пак за партията. Да, ама не! После им обясниха, че вторият бил за „преференциалното гласуване”. Разбира се и тази година ще има кандидати за общински съветници, които ще разчитат на грешката, която да ги „изстреля ” на върха от дъното на листата.

Тези обаче, чийто номер в листата не съвпада с този на партията за изборите, ни подготвят зрелищен двубой – 15/15 vs Facebook. Всъщност, те са и в по-изгодна позиция, тъй като могат съвсем директно да кажат: „Аз съм с номер „X” в листата, помогнете ми като гласувате за мен!” и никой от съпартийците им няма да се сърди, защото „всички така правят”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук