8.8 C
Бургас
вторник, март 19, 2024

Пандемията „изгони“ сезонните работници от Острова

Остър недостиг на работна сила за започващия селскостопански сезон отчитат фермерите на острова, пише The Guardian, цитиран от Нова. За работа на полето всяка година са необходими поне 90 000 души, които досега са идвали от Източна Европа. Най-непосредствена е заплахата за реколтата от аспержи, която трябва да започне да се прибира още през април.

„Ще има недостиг на работна ръка. Заради COVID-19 90 процентът от работниците, които обикновено са от Европейския съюз, няма да дойдат“, твърди Стефани Моурел, представител на една от организациите, които снабдяват фермите зад Ламанша със сезонни работници. „Вследствие на пандемията изведнъж се оказахме с над 2500 свободни места, а работата трябва да започне на 22 април и да продължи до октомври“, коментира Бевърли Диксън, ръководител „Човешки ресурси“ в един от големите британски доставчици на марули.

Великобритания се опитва да компенсира недостига на сезонна работна сила с кампанията „Feed The Nation!” (“Нахрани държавата!“), но на този етап кандидатствалите за прибиране на реколтата са недостатъчно. На фона на необходимите 90 хиляди души, засега в програмата са кандидатсвали едва около 10 хиляди. Това показва статистиката на компаниите, набиращи работна сила.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук