14.9 C
Бургас
петък, май 17, 2024

2014 година – преди и след в Бургас

Десетки обекти намериха място в краткия кметски отчет за 2014 година, публикуван в официалната интернет страница на местната администрация. За изпълнението на обектите, кметът Димитър Николов благодари и на всички бургазлии, чрез профила си в социалната мрежа. Сред тях са: реконструкцията на пл. „Тройката“, мащабните ремотни работи на Острова, няколко спортни площадки, десетки паркинги, обновени улици и изготвени проекти. 

Ето го и целия отчет:

Медицински център – I блести с нова визия

Ремонтът e финансиран по проект „Красива България“. При реконструкцията максимално е спазен автентичният вид на сградата. Възстановени са фасадите и дървените врати в оригиналния им вид, старата дограма е подменена с нова – енергийно – ефективна.

Изцяло е реконструиран покривът, монтирано е художествено осветление и е изградена мълниезащитна инсталация.

Сградата на Медицински център І е част от историята на Бургас. Тя е построена през далечната 1918 година, като Френски девически пансион заедно с Католическата църква „Свети Йосиф“. През годините е била болница, кожен диспансер, психодиспансер и поликлиника.

 

Многоезична билетна система улеснява обслужването в Общината

В обновения „Център за административното обслужване“ на Община Бургас вече работи електронна билетна система за управление на „опашките“. Това нововъведение гарантира по-ефективно обслужване на жителите и гостите на града.

Сега административните услуги във фронт офиса се ползват, след като гражданинът си изтегли пореден номер от въведената билетна система. Тя е многоезична – освен на български, предоставя нужната информация на руски и английски език.

 

В гребната база имат нов пристан за пускане на лодките

Бургаските гребци имат нов пристан /плаващ понтон/, който беше крайно необходим, за да пускат лодките си по нормален начин на вода.

Община Бургас им предостави 10 000 лв. за ремонти. С тези пари са обновени и съблекалните.

 

 

 

 

 

Бургас пусна в експлоатация най-модерния апарат за лъчелечение на Балканите

Бургас се сдоби с мултимодален линеен ускорител с многолистен колиматор от марката „Електа“. В момента това е най-модерният уред за лъчелечение на Балканския полуостров – моделът е на пазара от 2012 година, а цената му е над 4 милиона лева.

Освен доставката на ускорителя, е изграден специален бункер, в който се извършва лъчелечението. Стените и покривът му са с дебелина до 2.5 метра.

Мултимодалният линеен ускорител се използва за лъчетерапия за онкологично болни пациенти с всякакви видове ракови заболявания. Той е със система за планиране на лъчелечението, позволяваща използването и наслагването на данни от образно-диагностични уредби. Разполага с няколко компютърни станции и локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, с технологично оборудване за въвеждане на системата в клинична експлоатация.

От януари 2014-та година до днес ускорителят обслужва по 40-50 души на ден.

 

Модерно рибарско пристанище в Сарафово

Пред завършване е рибарското пристанище в квартал Сарафово. За модернизацията му Община Бургас спечели 10 милиона лева. То има капацитет от 104 места за плавателни средства до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Чрез изграждането на рибна борса ще бъде дадена възможност на рибарите за директна продажба на улова. Същевременно крайният потребител ще може да се снабди с риба от първа ръка, без участието на прекупвачи, което е своеобразен регулатор за пазара на риба в града.

Пристанищният комплекс включва още административна сграда, паркинг, складови помещения. В момента до него се стига по черен път през труден терен. През 2015 г. Община Бургас ще изгради нова довеждаща улица до модерното съоръжение.

 

Бургас за трети път е най-добър град за живеене

Бургас направи хеттрик в класацията „Най-добрият град за живеене в България“.

За първи път в седемгодишната история на наградите, връчвани от Дарик радио и вестник „24 часа“, победителите са два града.

Освен Бургас – и Велико Търново е носител на приза за 2014-та.

 

Общината изготви техническия проект за ремонт и разширение на ул. “Крайезерна”

Община Бургас изготви със свои средства технически проект за пълна реконструкция и разширение на ул. „Крайезерна“. Неговата наличност отваря пътя на следващите стъпки за реално изпълнение на проекта. С ремонта „Крайезерна“ ще придобие статут на транзитна улична магистрала. За финансирането на проекта се разчита на Агенция Пътна Инфраструктура.

Без ремонтирана ул. „Крайезерна“, Пътен възел Запад е безмислен като съоръжение. Двата обекта са логически и технически свързани, те са скачени съдове.

Целта е транзитният поток автомобили за Южното Черноморие, идващ от посока София, при влизане в Бургас да се отклони през Пътен възел Запад и да се излее към периферната „Крайезерна“ /вместо към центъра на града/, а оттам да продължи по републикански път I – 9 към Пътен възел Юг.

 

Напълно е обновен площад “Тройката”

Община Бургас обнови с европейски средства площад „Тройката“. Под него вече минава подземна улица, която ще улесни движението в центъра. Тя ще заработи в началото на 2015 г.

Община Бургас е в готовност да подаде проект за обновяване на главната улица от площад „Тройката“ до БСУ.

 

Ремонтират тротоарите в “Меден рудник”

През 2014 година започнаха масови ремонти на тротоарите в „Меден рудник“, които ще продължат и през 2015-та. Най-напред беше обновена цялата окръжност около СОУ „Петко Росен“.

Там са изградени нови тротоари с дължина 600 метра, площта е 1800 м2. Такова искане бе отправено до кмета Димитър Николов от директора на СОУ „Петко Росен“ и училищното настоятелство.

С ремонта са създадени и нови паркоместа.

 

Строят нов физкултурен салон в ОУ „Княз Борис I“

Приключва изграждането на нов физкултурен салон в двора на ОУ „Княз Борис I“. Община Бургас вложи в проекта близо 900 000 лв.

Той включва строителство на модерно спортно съоръжение със санитарни възли и душове, ученически бюфет и топла връзка между новата и старата сграда.

През цялата си 108-годишна история училището никога не е имало физкултурен салон. До момента за тази цел се използваше адаптирана класна стая.

 

Археологията е категорична: Бургас е бил важен за Рим и Византия

Бургас е бил важен за Рим и Византия. Това твърдение е категорично подкрепено от последните археологически находки при крепостта Порос на полуостров Форос, квартал Крайморие.

Там е частично разкрита могъща фортификационната система с локализирана крепостна стена с дължина 280 м. и ширина 3 метра, 4 правоъгълни бойни кули и отводнителни канали. Две от кулите са с размери 10 на 10 метра, другите две – с размери 8.4 на 6.6 метра.

Инвестицията в такова сложно съоръжение, просъществувало във времената на две империи, доказва важността на Бургас. Самите кули на крепостта вероятно са дали и името на града.

 

Изградиха 700 м. нов тротоар край Морската градина

Нови тротоарни плочки, бордюри, антипаркингови колчета и достъпна среда за хора с увреждания улесняват движението на пешеходците, вървящи по маршрут к-с „Лазур“ – Морска градина. Изграден е тротоар с дължина 700 метра.

 

 

 

 

 

 

 

Бургас вече се обслужва от авиолинейки

Авиолинейки на превозвача „Хели Ер“ вече са на разположение на бургазлии и гостите на града, за да може да се реагира адекватно при спешни случаи, инциденти и аварии.

За целта Община Бургас изгради хеликоптерната площадка на югозападния паркинг на МБАЛ.

 

 

 

 

 

Подобриха и обезопасиха движението в района на ОДЗ „Звездица Зорница“

20 броя нови паркоместа вече улесняват родителите-шофьори, които водят децата си до ОДЗ №2 „Звездица Зорница“ в бургаския комплекс „Зорница“. Преди ремонта превозните средства се паркираха върху съществуващия тротоар, до самата ограда на детското заведение. Това затрудняваше движението на пешеходците и създаваше реална опасност от възникване на инциденти. Самият тротоар пък беше в полуразрушено състояние.

Ремонтните дейности включват цялостна подмяна на тротоарна настилка – 460 кв.м., изграждане на нови бордюри – 260 кв.м., поставяне на антипаркингови колчета.

 

Най-старото детско заведение в к-с “Изгрев” е изцяло обновено

Най-старото детско заведение в к-с Изгрев – ЦДГ 14 „Здравец“, e с напълно променена визия. То разполага с помещения за четири възрастови групи, където се отглеждат и възпитават 137 деца. В детското заведение не беше правен основен ремонт повече от 25 години.

Средствата за обновлението са осигурени от Община Бургас и бюджета на детското заведение. То включва топлоизолация и мазилка на основната сграда, подменени плочки, топлоизолация и боядисване с цялостна подмяна на дограма. Напълно обновен и озеленен е дворът на детската градина. Уредите на детските площадки са боядисани.

Изградено е ново спортно игрище с изкуствена трева, която предлага отлични условия за спорт и игри на открито.

 

Улица “Непроходима” в “Меден рудник” е изцяло обновена

Извършен е основен ремонт на улицата при блокове 112-113-110-109 в к-с „Меден рудник“, която до скоро беше буквално непроходима. За живеещите в района придвижването и пеш, и с автомобил беше истинско предизвикателство.

Най-трудоемката част от ремонта е цялостната подмяна на пътната настилка с нов асфалтобетон – 1050 квадратни метра. За по-голяма сигурност на пешеходците са изградени 300 квадрата нов тротоар. Монтирани са 200 линейни метра улични бордюри.

Помислено е и за собствениците на леки автомобили, които ползват близо 20 нови паркоместа. 

 

Подобриха пешеходната достъпност в к-с “Лазур”

Община Бургас взе мерки за подобряване на пешеходната достъпност в района на ОУ „Пейо Яворов“ в к-с „Лазур“. Изцяло е подменена тротоарната площ от страната на училището, където всеки ден преминават десетки родители и ученици. Ремонтните дейности включват изграждане на нов тротоар – 305 кв.м., и бордюр – 190 м.

Обновен е също районът около териториална дирекция „Зора“. Осигурена е достъпна среда за хора с увреждания.

Ремонтните дейности включват изграждане на нов тротоар – 250 кв.м., нов бордюр уличен – 129 м. и градински – 130 м.

Направен е ремонт и на тротоарната отсечка по ул. „Батак“ – от „Демокрация“ до бл. 61. Поставените тротоарни плочи са 100 кв.м., уличен и градински бордюр – 110 м.

 

Направиха 25 нови паркоместа в Славейков

Готов е паркингът в к-с Славейков, зад бл. 49. Той разполага с 25 нови паркоместа. В непосредствена близост до него се намират ЦДГ „Детелина“, Начално базово училище “ Михаил Лъкатник“ и Учителски институт, което ще улесни придвижването на деца и родители в района.

Ремонтните дейности включват подмяна на 180 кв.м. тротоарна настилка. Изградени са 258 м.улични бордюри.

 

 След автобусния, Бургас напълно обнови тролейбусния си парк

Бургас стана първата българска община с цялостно обновен автопарк на обществения транспорт. След като през 2013-та градът се сдоби с 67 чисто нови автобуса, през 2014-та той поетапно въведе в експлоатация 22 нови тролейбуса.

За Бургас този проект представлява надграждане на изпълнявания в момента по-голям проект „Интегриран градски транспорт“ и ще допринесе за драстично подобрение в качеството на транспортната услуга, въздуха и околната среда. По този начин градът ще покрие всички съвременни европейски изисквания за въвеждане на екологично чисти превозни средства, част от които е възраждането на електрическия транспорт.

Новите тролейбуси предлагат на пътниците комфорт, безопасност и достъпност. По изискване на Община Бургас превозните средства са оборудвани с дисплеи за информация за пътниците, GPS, видеокамери и устройства за валидиране на билети.

 

Ремонтираха пешеходната зона пред механотехникума

Ремонтирано е тротоарното пространство по бул. „Стефан Стамболов“, пред Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника. Наредени са 500 кв. метра нови плочки.

Това е една от най-натоварените пешеходни зони в града. Тук са разположени три от най-предпочитаните гимназии.

Нови кътове за отдих в Морската градина

Община Бургас обособи нови кътове за отдих и приятни занимания в паркова среда.

Единият се намира между Графична база и параклиса „Свети Георги“ в Морската градина. През топлите месеци там има зона с хамаци, изцяло в еко стил, където човек може да полегне с книга в ръка.

Вторият кът е в парк „Езеро“ – срещу тенис кортовете, в началото на алеята, която води към пясъчния фестивал. На това място можете да ползвате 2 маси за тенис и 3 маси за табла/шах в прекрасна обстановка, сред дървета и скулптури.

 

Още 45 нови паркоместа в к-с “Лазур”

Благоустроиха ул. „Васил Петлешков“ в бургаския комплекс „Лазур“. Там са положени 400 кв. метра решетъчни елементи на тревна фуга. Това осигури 45 броя нови паркоместа. Изградени са 150 кв. метра тротоарна площ, положени са 300 линейни метра бордюри. Обособени са нови джобове за поставяне на контейнерите за боклук.

Благоустрояването облекчи трафика и паркирането, за да стане районът по-достъпен за автомобили и пешеходци.

Нов кът за отдих в “Славейков”

Обособен е нов кът за отдих в парка на к-с „Славейков“, срещу МБАЛ – Бургас. Там са разположени 5 маси за шах/табла + пейки, 6 хамака. През пролетта паркът беше саниран – короните на дърветата са повдигнати, а храстовата растителност оформена. Старите и опасни екземпляри са премахнати.

Кътът за отдих и тихи игри се намира в близост до детската площадка за деца с увреждания. Община Бургас извърши това обновление, водена от желанието повече хора и цели семейства от к-с „Славейков“ да излизат и прекарват приятно времето си на открито, близо до своите домове.

 

Паркинг със 100 места и нови тротоари за “Меден рудник”

Жителите на к-с „Меден рудник“ от блокове 486 – 487 се сдобиха с нов паркинг. Той е разчертан за около 100 автомобила, но при нужда може да побере и повече. Преди мястото представляваше необлагороден терен, от който бяха премахнати 50 незаконни ламаринени гаража.

За строителството на паркинга са използвани 400 тона асфалт, а площта му е 2630 квадратни метра. Около него са изградени 200 линейни метра бордюри. Помислено е не само за автомобилите, но и за пешеходците. Като допълнение към проекта е изпълнен нов тротоар, широк 5 метра и с площ 560 квадратни метра, водещ към близката автобусна спирка. Отделно за неговото изграждане са употребени 54 тона асфалт.

 

Обществените велосипеди вече се наемат с карта – бързо, лесно и удобно

Любителите на колоезденето в Бургас вече наемат общински велосипеди за придвижване в града с пластична карта. Новата услуга се предлага за първи път в страната.

Пластичните картите са два вида – абонаментни и карти-ваучер. При първите се сключва безсрочен договор, а ползвателят сам преценя какви средства да зарежда в нея. Абонаментните карти се предлагат на трите централни пункта – ул. „Александровска“ № 106, велостоянката до Графична база, на Автогара Юг.

 

Нова мултифункционална спортна площадка в Електрото

Нова мултифункционална спортна площадка е изградена в двора на Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“. Финансирането бе осигурено по проект за трансгранично сътрудничество България – Турция.

Реконструираният терен е с площ 7106 m2. На него са изградени: писта за дълъг скок, спортно игрище за футбол с настилка изкуствена трева, 3- лентова лекоатлетическа писта, фитнес уреди (включително за хора с увреждания) и гимнастически успоредки, зона за зрители с 300 седящи места (мобилни платформи), 2 комбинирани игрища по волейбол и баскетбол със специална настилка, светлинно табло за визуализация на резултати и съобщения, енергоспестяващо осветление на игровите зони, система за видеонаблюдение.

 

Кметът Николов учреди финансова награда за учители, излизащи в пенсия

Кметът Димитър Николов учреди финансова награда за бургаските учители, излизащи в пенсия. Нейният размер е съобразен с финансовите възможности на Община Бургас, но няма да е по-малък от 150 лв. Наградата ще получават учители с педагогически стаж над 20 г., упражнили правото си на пенсиониране след 01.01.2015г.

Това не е еднократен жест, а практика, която става постоянна за Бургас.

 

Изграждат близо 60 км. велоалеи

Стартира изпълнението на обект „Изграждане на мрежа от велосипедни алеи извън трасето на Бързата автобусна линия  – Етап 1 (в обхвата на централна градска част и прилежащите квартали на гр. Бургас)“ по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“.

Целта е изграждането на единна система от велосипедни алеи, които ще обвързват по-отдалечените жилищни квартали с централната градска част и различните функционални зони на града. Тя е с обща дължина от 59.8 kм.

 

Ъгълът срещу Часовника става Арт галерия

Има избран автор на проекта за изграждане на „Обществен център – арт галерия“. Най-новият и модерен културен център на Бургас ще се намира в празното пространство на ъгъла на „Александровска“ и „Богориди“ /срещу Общината/.

На първо място единодушно е класиран проектът на „Бюро за Урбанизъм, Дизайн и Архитектура – Кирилов и Шекеров“ ООД. Прогнозната цена за изграждане на новата арт галерия е 1 710 720 лв. с ДДС.

Класираният на първо място проект е спечелил безспорно журито по няколко показателя – убедителен архитектурен образ, атрактивно съчетание на архитектурно наследство и съвременност, кореспондиращ с архитектурния облик на улиците „Богориди“ и „Александровска“, съответствие между добро проектно предложение и оптимална цена.

 

Готов е проектът за реконструкция на Културния дом на НХК

Идейният проект е на младия бургаски колектив на архитектурно студио „МОТО“ ООД с ръководител арх. Десислава Стоянова. Той заслужено спечели журито на провелия се открит конкурс за избор на най-добра идея за реконструкция на сградата.

С преустройството се цели преосмисляне на вътрешните пространства, тяхното зониране, осъвременяване функционалността на помещенията, създаване на условия за достъпност до отделните обекти, оползотворяване на неизползвани пространства и обеми, реконструкция и обновяване на инфраструктурните инсталации и технически съоръжения.

Неразделна част от инициативата е цялостната реконструкция на прилежащите терени при съобразяване с предвижданията за пешеходните зони и създаване на достъпна среда до сградата.

 

Откриха първия Регионален център на БАН в Бургас

Регионалният академичен център на БАН в Бургас е вече факт. Той е резултат от подписаното още през 2009 г. споразумение за тясно сътрудничество между Община Бургас и Българска академия на науките, както и от съвместните усилия на Научната академия, Община и Областна управа.

Представителството на БАН се намира на бул. „Демокрация“ № 5, в сградата на Професионална гимназия по автотранспорт. Това е първият от цялостна регионална мрежа центрове, чиято дейност включва интегриране на научноизследователска и иновационна дейност в индустрията, бизнеса и културата.

Академичният център в Бургас ще работи за сближаване на науката и местните предприемачи.

 

Улица “Рилска” е обновена по цялата си дължина

Община Бургас изпълни със свои средства втория етап от обновлението на улица „Рилска“.

Цялостно е ремонтиран участъкът от „Славянска“ до „Цар Симеон“ /бивша „Републиканска“/. Улицата е важна за нормалното автомобилно придвижване в централна градска част и в новия си вид предоставя полезна алтернатива за шофьорите.

Пред ОУ “Братя Миладинови” има 40 нови паркоместа

Община Бургас изгради 40 нови паркоместа на тревна фуга пред ОУ „Братя Миладинови“. Досега транспортният хаос в района беше пълен. Заради паркирането се стигаше до конфликти между жители на околните блокове и родители, които искат да заведат децата си на училище с автомобил.

В Бургас изграждат атрактивна централна автобусна спирка

Стартира изграждането на обект „Строителство на централна автобусна спирка, включително реконструкция на пътно платно на бул. „Сан Стефано“ в участъка между ул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Христо Ботев“, както и реконструкция на светофарни системи и съпътстваща техническа инфраструктура“ по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“.

Към новопроектираната Централна автобусна спирка е осигурена достъпна архитектурна среда за хора в неравностойно положение, посредством отопляеми стоманобетонови рампи – от изток и от запад. От север достъпът е осигурен на едно и също ниво с тротоара през автоматично отваряема врата. Отопляемите рампи и платформи в двете зони на спирката гарантират сигурно придвижване на пътниците при слизане и качване на едно ниво с автобусите дори и при заледяване. Осигурена е маркировка с тактилни плочи за всички зони и специализирани места за слизане и качване. Резервирани са места за изчакване на хора в неравностойно положение.

Обновиха улица “Самуил”

Още една бургаска улица придоби съвременен облик, след като беше цялостно обновена с общински средства. Тя се казва „Самуил“ и е перпендикулярна на главната „Александровска“.

Ремонтът отново бе извършен в добър синхрон между две институции – най-напред ВиК подмени всички стари тръби отдолу, а след държавното дружество Община Бургас изгради улицата отново.

Обновената отсечка е дълга 120 метра и 7 метра широка. Там са положени 1000 квадратни метра нов асфалт. Изградени са 210 метра нови бордюри и 550 квадратни метра нов тротоар двустранно.

Изящната баня на Сюлейман Великолепни е готова да посреща туристи

Банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс Акве Калиде е цялостно реставрирана. Тази година впечатляващият културно-исторически обект с национално значение ще посреща туристи в пълния си блясък.

При мащабната реконструкция е следвана стриктно автентичната визия на банята. Тя е облицована в мрамор и характерна за Ориента керамика.

Източният шик се допълва от естествено и художествено осветление.

Идеята е банята на Сюлейман от 17 век да бъде превърната в туристическа атракция – жив музей на минералната вода и лечебните процедури.

Община Бургас има цялостна концепция за експозиция на всички артефакти от Акве Калиде пред местните жители и туристи. Поетапно след археологическите разкопки стартира реставрацията, консервацията и социализацията на археологическия комплекс.

Следващият етап предвижда пространството зад чешмата, която Община Бургас изгради наново, да бъде благоустроено. Там ще бъде изградена постройка в същия архитектурен стил като банята.Тя ще бъде заобиколена от пищна растителност и паркова мебел. Ще има още информационен център, зала за презентации и кафене.

След това стартира изграждането на първото ниво на Музея, който ще представлява римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти.

Край Бургас откриха монументална епископска църква от V век

На полуостров Форос /днешният бургаски квартал Крайморие/ откриха монументален раннохристиянски храм, най-вероятно с ранг на епископия. На същото място вече са локализирани и частично разкрити масивна крепостна стена, кули, луксозна римска вила на брега на морето.

Миналата година археолозите изкопаха на полуострова изключително рядък печат с изображение на Богородица, с който се е подпечатвала кореспонденцията на константинополския патриарх. С разкриването на епископската църква става ясно, че именно нейният главен свещеник е писал и получавал писма от патриарха.

9-месечната Анастасия кръсти единствения в страната общински кораб

На официална церемония, пред погледите на бургазлии и гости на града, 9 – месечната Анастасия Танева стана кръстница на кораба „Анастасия.“ Той е първият в страната, собственост на Община. Закупен е със средства по проект „Културно-историческото наследство на остров „Света Анастасия“ и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация“, финансиран по ОП „Регионално развитие 2007 – 2013“.

18-метровият катамаран е оборудван с най-съвременна техника и отговаря на всички стандарти и изисквания за безопасност. Ширината му е 6,5 метра, височината на борда 2, 40 метра, газене 90 см. Корабът разполага със 72 места в закрития салон и две места за инвалидни колички. На разположение на пътниците са общо 3 санитарни възела, като единият е за хора с увреждания. Има бар за кафе и студени напитки, плазмен екран и аудио система, интерком система за връзка между пътнически салон и кабината за управление На откритата палуба са обособени 18 допълнителни места за сядане.

 

И “Меден рудник” се сдоби с площадка за разходка на кучета

Община Бургас намери подходящо място в „Меден рудник“, където направи специализирана площадка за разходка на кучета. Ограден е терен с площ 3 декара, разположен в близост до спортната площадка под ОУ „Елин Пелин“.

Това е петата специализирана площадка в града. Останалите се намират в парк „Езеро“, Морската градина, к-с „Славейков“ и к-с „Изгрев“. Бургаският модел на партньорство между Общината и собствениците на домашни кучета бързо доби популярност и вече се прилага в още няколко големи български града.

 

100 000 души посетиха Фестивала на пясъчните скулптури

През 2014 г. бургаският Фестивал на пясъчните скулптури е посетен от над 70 000 възрастни с купен билет и 30 000 деца, които се допускат безплатно. Той неизменно качва рейтинг с всяко следващо издание и привлича туристи от страната и чужбина.

Това е едно от събитията, чрез които Община Бургас доказва, че с добри идеи и мъдро управление културата може не само да се самоиздържа, а и да носи финансови приходи за хазната на града.

 

Пенсионерите от Сарафово ползват чисто нов клуб

˜

Община Бургас построи чисто нов клуб за пенсионерите от Сарафово. Той се намира на мястото на стария, който представляваше метален павилион – преместваем обект по смисъла на закона. В него беше задушно през лятото и студено през зимата, но старите бургазлии от квартала нямаха друга алтернатива.

Новото решение с постоянна, удобна и топлоизолирана сграда, ще даде една дълга перспектива и спокойствие на пенсионерите. В този си вид клубът предоставя всички необходими съвременни условия за самодейство и социални контакти. Важен акцент е удобният санитарен възел, достъпен за трудноподвижни хора.

От 2008 година до днес, броят на цялостно ремонтираните или новопостроени от Община Бургас пенсионерски клубове надминава числото 20.

 

Изграждат нова автогара в “Меден рудник”

Стартира реализирането на обект „Реконструкция и разширение на терминал „Меден Рудник“ и прилежаща територия“. Новата автогара е неразделна част от концепцията за въвеждане на бърза автобусна линия (BRT) и оптимизация на транспортната схема на града.

Терминал „Меден рудник“ се явява едновременно начална и крайна спирка на предстоящата за въвеждане в експлоатация Бърза атобусна линия, която ще свързва комплексите “Славейков“ и “Изгрев“ с “Меден Рудник“, като разстоянията между крайните спирки ще се преодоляват за около 25 минути. Терминалът ще бъде оборудван с устройства за закупуване и подновяване на електронни карти за пътуване в градския транспорт, за информация на пътниците в реално време, с карта и транспортна схема на града, указваща спирките и разписанията, маршрута на Бързата автобусна линия и останалите линии на градския транспорт.

 

 

Събориха десетки незаконни постройки в “Победа”

˜

Със заповед на кмета Димитър Николов бяха премахнати десетки незаконни постройки в квартал „Победа“.Така бе открит път за тежка техника, която почисти вътрешните сметища.

С премахването на постройките се освободи пространство с широчина около 10 метра – колкото да се оформи улица за достъп на автомобили и място за пешеходци. Това е единственият начин багери и камиони да достигат крайните части на махалата, където се образуват най-сериозни замърсявания.

 

 

Модерна детска градина замени старо РПУ

˜

Филиалът на ЦДГ №6 „Вълшебство“ отвори врати за 120 деца след цялостна реконструкция на сградата на бившето 5- то РПУ в комплекс „Лазур“. Там се отглеждат и обучават 120 бургаски деца.

 

ЦДГ „Синчец“ с изцяло нов облик след 30 години без основен ремонт

˜

Целодневна детска градина №7 „Синчец“ посрещна гости и приятели с напълно променена визия след 30 години без основен ремонт. През новата учебна година тук се обучават 5 групи със 168 деца.

 

Готов е новият паркинг до бл. 55 в “Славейков”

˜Изграден е нов паркинг до бл. 55 в жилищен комплекс „Славейков“, зад магазин „Технополис“. Той има 55 места, от които 3 са за хора с увреждания. За покритие са използвани 450 тона асфалтобетон.

Оползотворената площ е около 2 декара. В района са издигнати нови стълбове за улично осветление, изградени са пътни бордюри – 235 линейни метра, както и 100 линейни метра градински бордюри.

 

За един сезон остров Света Анастасия посрещна близо 50 000 посетители

В първия си сезон след цялостната реставрация остров Света Анастасия беше посетен от близо 50 000 души. Новият атракцион отвори врати на 15 май 2014 година. Ежедневно от Бургас до острова има по пет курса. Освен от Бургас, до Света Анастасия с туристически корабчета или частни лодки идват посетители от Созопол, Несебър, Приморско, Царево.

 

 

Депото на “Бургасбус” е напълно обновено и съоръжено с модерна дизел/метан станция

Приключиха строително-монтажните дейности по реконструкцията и модернизацията на автобусното депо на „Бургасбус“ЕООД, включително изграждане на дизел и метан станция.
Бъдещето на „Бургасбус“ е осигурено поне за 20 години напред. Целият подвижен състав е обновен – и автобуси, и тролейбуси. Сегментът „Реконструкция на автобусно депо, дизел и метан станция“ е един от основните в осъществяването на проект „ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ НА БУРГАС“.

 

При реализирането на инженеринговата поръчка се извършиха следните дейности:

 

  • Изграждане на нова ведомствена дизел и метан станция с 3 дизелови колонки, една от които бързопълнеща, колонка за Ad-blue и 3 СNG – колонки;
  • Реконструкция и вътрешно преустройство на халетата на автобусното депо, с разположените в тях зони за автосервизна дейност, пункт за периодични прегледи, автомивка;
  • Доставка на технологично оборудване и модули за редовно техническо обслужване на автобусите;
  • Технологична реорганизация на депото;
  • Реконструкция на паркинга за автобуси, с изграждане на нови отводнителна система и осветителна инсталация за цялото пространство;
  • Изграждане на паркинг за служители и посетители, благоустрояване и вертикална планировка на площите около депото;
  • Изграждане на нови площадкови пътни връзки и външни връзки; рехабилитация на ограда;
  • Ремонт на административната сграда на дружеството – саниране на сградата, съобразно съвременните изисквания за енергийна ефективност.

 

 

Специализираната онко поликлиника отвори врати за пациенти

˜

Заработи новата специализирана онко поликлиника, построена със средства на „Комплексен онкологичен център – Бургас“ ЕООД и Община Бургас. Сградата отговаря на всички национални и европейски стандарти. В нея ще се прилагат най-съвременните методи за профилактика, диагностициране и лечение на онкоболни пациенти. Така се образува цял комплекс, предоставящ такива услуги, който включва съществуващата сграда на КОЦ, бункера с линейния ускорител и поликлиниката.

Сградата на поликлиниката е четириетажна. С нея се осигурява висококачествено и достъпно медицинско обслужване на всички нуждаещи се от този тип специализирана грижа в града и областта. Важна част от новото медицинско заведение е хосписът за наблюдение и поддържащо лечение на онкоболни пациенти – услуга, която до момента липсваше.

 

 

Сергей Бубка стана патрон на бургаската кандидатура за Европейско първенство по лека атлетика 2019

˜

Eмблемата на световния спорт Сергей Бубка гостува в Бургас по покана на кмета Димитър Николов и Българска федерация лека атлетика. Олимпийският и световен шампион участва в символичната първа копка на проекта „Арена Бургас“. Легендарният атлет даде подкрепата си за бургаската кандидатура за Европейско първенство по лека атлетика на закрито през 2019 г. Това значително увеличава шансовете й за успех, а дотогава бургазлии ще продължат да разчитат на държавна помощ за изграждане на многофункционална спортна зала на мястото на „дивизията“ в к-с „Изгрев“.

Проектът „Арена Бургас“ бе иницииран от кмета Димитър Николов. Мултифункционалната зала ще бъде изградена на мястото на старата „дивизия“ в к-с „Изгрев“. Имотът бе прехвърлен от Военно министерство на Община Бургас. За няколко месеца беше извършено преместване на Военна полиция от мястото в друга сграда, цялостно обновена от Община Бургас, осигурени бяха 5 от общо необходимите за проектиране и изграждане над 30 млн. лв., след проведен конкурс бе избран изпълнител, а вече е разчистена и част от занемарения в продължение на десетилетия терен.

„Арена Бургас“ ще е първата в България, която има под покрива си атлетическа писта по всички изисквания на ИААФ. Съгласно заданието за проектиране, залата ще има капацитет от 7000 места, необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на местни, национални и международни състезания в различните видове спорт, подвижни и неподвижни трибуни, тренировъчен блок с допълнителна зала, зали с конферентни функции и кабини за симултантен превод и др., както и площи за обществено обслужване.

 

 

Събират 610 000 тома на библиотеката под един покрив

˜

Община Бургас проведе конкурс за „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека в ПИ 07079.609.16, УПИ I, кв. 113 по плана на ЦГЧ“.

Целта е да бъде изготвена идейна концепция за най-доброто планово, обемно-пространствено и функционално решение за реконструкция на старото Немско училище, съобразена със съществуващото положение на имота.

Проектът е заложен за изпълнение в Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Бургас, с индикативен бюджет от близо два милиона и половина лева. Той предвижда изграждането на модерна градска Библиотека, покриваща изискванията на съвременния читател, както и на Музей на съвременното изкуство, който ще представя временни и постоянни експозиции.

Със съживяването на достолепната, но неизползваема от 20 години сграда, разпръснатите 610 000 тома на регионалната библиотека „П.К. Яворов“ ще се сдобият със свой постоянен дом.

На първо място в конкурса единодушно бе класиран проектът на „ДИЗАРХ“ ООД, с ръководител на колектива арх. Делян Жечев.

 

Пак бяла лястовица в Горно Езерово

В бургаския квартал Горно Езерово се наблюдават бели лястовици за трета поредна година. Явно генът им е устойчив и продължава да се предава от поколение на поколение.

 

Община Бургас осигурява нов ехограф на ДКЦ 2

Община Бургас продължава последователната си политиказа обновяване на медицинската апаратура в здравните заведения. По предложение на кмета Димитър Николов и със съгласието на местния парламент, от градската хазна е дадена първа вноска от сумата, необходима за купуване на нов ехограф. Апаратът ще послужи за нуждите на Диагностично-консултативен център II /бившата Трета поликлиника/. Той е новопроизведен, ще се изплаща на лизинг, а общата му стойност е 60 000 лв.

 

Улесняват пешеходното движение край МБАЛ

Община Бургас изгради доста сериозна като квадратура пешеходна зона в района на МБАЛ /бившата окръжна болница/ в к-с „Зорница“. Проектът се изпълнява по искане на незрящите хора в нашия град и със съгласието на местния парламент.

Бордюрите нарочно са изпълнени по-високи от преди. Таксиметровите, както и всички останали шофьори, да се чувстват предупредени, че нямат работа върху новите тротоари.

 

Направиха първа копка на терминал “Автогара Юг”

˜

Стартира изпълнението на обект „Преустройство и реконструкция на терминал „Автогара Юг“ и прилежаща територия, включително реконструкция на довеждащи и отвеждащи улични платна, светофарни уредби и съпътстваща техническа инфраструктура“ по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“.

Реконструкцията включва изграждане на нова, модерна сграда на терминала, осигуряване на подходи и спирки за пристигащи и заминаващи автобуси, пълно благоустрояване на околното пространство и осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение. Сградата на терминала включва помещения с различна функционалност, съобразени с новите изисквания за качествена транспортна услуга: чакалня, оборудвана с подходящ брой места за сядане; офиси; устройства за купуване на електронни билети и карти; табла за информация в реално време; павилион и кафетерия; помещение за майки с деца. Основен акцент е осигуряване на достъпност на средата за хора в неравностойно положение. Предвидено е и трасе за велоалея.

 

 

Отвориха за движение обновената улица “Раковски” в ЦГЧ

Община Бургас пусна движението по ул. „Г. С. Раковски“ в кв. „Възраждане“. Тя е отворена за автомобили в посока бул. „Мария Луиза“ – ул. „Гладстон“. Поставени са указателни пътни знаци, а първият етап от мащабната реконструкция е изцяло завършен.

Ремонтните дейности включват демонтаж на разрушената паважна настилка, която е заменена с 1500 кв.м. нов асфалт. Изградени са 1400 кв. м нови тротоари от двете страни на пътната отсечка.

За да се избегнат наводнения при обилни валежи, на улицата е изпълнен нов уличен оток. Поставени са 9 броя ревизионни шахти и 10 броя дъждоприемни шахти, обособени са нови джобове за контейнерите за смет.

По улицата са засадени 35 млади акациеви дървета, които да пазят сянка и да произвеждат кислород.

 

Комплекс „Изгрев“ с нов паркинг

˜

До скоро мястото около блок № 43 в комплекс „Изгрев“ в Бургас носеше характерните черти на пространство, където от дълго време не е правен ремонт. По тази причина Община Бургас започна мащабен проект за реконструкция на паркинга и разбитата пътна инфраструктура. Ремонтните дейности са организирани в два етапа. Първият от тях вече приключи.

Новият паркинг пред блок № 43 разполага с 55 места, 3 от които за хора с увреждания. Местата за автомобилите са очертани, което ще улеснява водачите. Нов подход ще улеснява влизането в паркинга от прилежащата улица. Изградена е и подходяща отводнителна система, която няма да позволява да се образуват локви при по-силен дъжд.

Вторият етап от облагородяването на района предвижда да бъдат изградени нови 46 места за паркиране, 3 от които ще са предназначени за хора с увреждания.

 

 

Димитър Николов е кмет на годината

Бургаският градоначалник Димитър Николов спечели приза „Кмет на годината 2014“. Това стана във финалната вечер от второто издание на конкурса, в който кметове гласуват за кметове. Главен организатор е сайтът на Бранд Медия България – Kmetа.bg.

По време на най-големия форум на 264-те общини в България, Димитър Николов получи своята награда от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и миналогодишния носител на приза – Йорданка Фандъкова.

 

IT секторът иска да работи в Бургас

Представители на IT сектора се срещнаха с кмета Димитър Николов. За делови разговор в Бургас пристигнаха Стефан Бумов – председател на Българска аутсорсинг асоциация и изпълнителен директор на „Софика Груп“, и Пламен Жечев – мениджър в Cisco Systems.

Обсъдени бяха възможностите в скоро време градът да привлече още фирми, които предоставят аутсорсинг на бизнес процеси, както и такива, предоставящи IT инженерингови услуги. Един от поводите за срещата е проявеното желание на такива компании, изцяло работещи в белия сектор, да разширяват дейността си извън София.

Предстои да бъде подписан меморандум за сътрудничество между Община Бургас и Българска аутсорсинг асоциация, с цел обединяване на усилията за привличане на инвестиции в сектора.

 

 

Напредва изграждането на новия експозиционен център „Флора“

˜

Напредва изграждането на новия експозиционен център „Флора“. Той ще разполага с многофункционални зали за постоянни и временни експозиции, включително цветни, конферентен туризъм и широк спектър от културни събития. Главната сграда се състои от пет основни зали за експозиции /модули/, с различна височина, обединени в средата с приемно-разпределителна зона, допълнително тяло за експозиции, щандове за търговска дейност във вътрешния двор, открити площи и трафопост, като е предвидено и облагородяване на прилежащите зелени пространства. Проектът е изцяло съобразен с околното парково пространство и ще се вписва по естествен начин в него. Достъпът на автомобили ще продължи да бъде ограничен. С реализирането на обекта в бюджета на общината ще постъпват приходи от продажба на входни билети за музейните експозиции, от целогодишно отдаване под наем на модули, прилежащи площи и зали, както и приходи от организиране на изложби и събития.

 

В Брюксел официално обявиха Бургас за Европейски град на спорта

В Брюксел официално обявиха Бургас за Европейски град на спорта през 2015 година. Това се случи по време на големия годишен форум на ACES Europe – Асоциация на европейските столици и градове на спорта, която работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия.
Кметът Димитър Николов получи наградата от Джан Франческо Лупатели – президент на ACES Europe.

Следващата 2015-та ще е най-наситената със спортни събития година в историята на Бургас. Повечето от тях ще са за любители, но вече се знае и за няколко големи майсторски турнира: Европейско първенство по футбол за младежи до 17 г., Европейско първенство по ветроходство, Европейско първенство по триатлон, Балкански параолимпийски шампионат за хора с увреждания. Тези и всички останали състезания ще се проведат под егидата на ACES и с мотото: „БУРГАС – ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА“.

 

Регионалното депо за отпадъци е готово

Приключва изпълнението на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Общият размер на привлеченото европейско финансиране е 43 млн. лв.

Внушителното съоръжение ще се ползва от 210 населени места с близо половин милион жители. Там се отварят около 50 нови работни места.

 

Реализираха 8 проекта по общинската програма за публично-частни партньорства

През 2014 година Община Бургас финансира 8 проекта по Програмата си за публично-частни партньорства. Те са на обща стойност 50 000 лв., а резултатът от постигнатото е видим за всички.

Програмата за публично-частни партньорства на Община Бургас е насочена към облагородяване, озеленяване и поддържане на открити вътрешно-квартални, междублокови и алейни пространства.

От 2007 до 2014 година Община Бургас е финансирала 74 проекта в комплексите, съставните селища и квартали на града. Инвестираните средства за облагородяване надвишават 700 000 лв

 

Община Бургас е готова с проект за коригиране коритото на река Отманлийска

Община Бургас изпрати до Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет готов проект за коригиране коритото на река Отманлийска. За предотвратяването на потенциални нови наводнения е необходимо спешно изпълнение на тази задача.

Проектът за корекция предвижда да се възстанови естественото русло на река Отманлийска, а устието към морето да бъде изместено извън границите на Рибарско селище „Ченгене скеле“, съгласно плана за регулация и застрояване.

 

Покритият плувен комплекс в “Меден рудник” заработи

˜

Покритият плувен комплекс в „Меден рудник“ вече функционира. Големият басейн е с размер 12,50 х 25,00 м. и дълбочина 1,80-2,00 м. Съоръжението е оборудвано според изискванията на Българските федерации по плуване и водна топка. Монтирано е електронно информационно табло. Комплексът има вертикална система на филтрация, компенсаторен резервоар с необходимите габарити и оборудване, озонираща система (първата такава на територията на града) за пречистване на водата и външен преливник. Озониращата система е нискоенергийна и екологично чиста.

Вторият басейн е учебен, с размери 10 х 10 м. и дълбочина 0,80-1,20 м.

За зрителите са изградени трибуни с 300 седящи места. В комплекса има озвучителна система и видеонаблюдение. Той е достъпен за хора с увреждания.

Около плувния комплекс е изграден паркинг с 34 места.

За целогодишно функциониране на басейните е монтирана котелна инсталация на базата на кондензни газови котли, работещи с компресиран природен газ, както и лъчисто водно подово отопление на зоната около басейните.

 

 

Бургазлии вече няма да гледат пристанището през ограда

˜

От 6 декември 2014 г. част от Пристанище Бургас е достъпна за всеки, който пожелае да отиде до морето, за да види приставащите кораби или да хвърли въдица за риболов. В близост до хотел „Приморец“ е отворен вход, през който се стига пеша до Морска гара и Фара.

 

Общината с проект за основен ремонт на Районна отоплителна централа – “Меден рудник”

Изготвен е проект, с който да се осигури външно финансиране за основен ремонт на Районна отоплителна централа – „Меден рудник“. За тази цел ще се подпише предварително споразумение за партньорство между Община Бургас, „Технически Университет-София-Технологии“ ЕООД и фирма „NORSK ENERGI“ – Норвегия.

Това ще отключи възможността да се кандидатства по т.нар. Норвежка програма.
Безвъзмездната финансова помощ, за която Община Бургас иска да кандидатства, е в размер до 500 000 евро. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 07. 01. 2015 г.

„Районна отоплителна централа – „Меден рудник“ се използва за топлоснабдяване на СОУ „Константин Петканов“, ОУ „Елин Пелин“ и ОДЗ № 1 „Морска звезда“.

 

Нов скейт парк в к-с „Изгрев“

Изграждат нов скейт парк в к-с „Изгрев“, до РУМ „Велека“. Предвижда се да бъдат реконструирани спортни площи с територия 1 602 квадратни метра, да се благоустроят 1 947 квадратни метра алейни мрежи и да се обновят над 2 571 квадратни метра зелени площи.

На мястото ще бъдат поставени нови пейки, кошчета за отпадъци, мини контейнери за отпадъци от кучета, декоративна ограда и указателни табели.

Община Бургас ще запази и увеселителното влакче в к-с „Изгрев“. Познатият на няколко поколения атракцион ще продължава да радва децата в комплекса. По разпореждане на кмета Димитър Николов той ще бъде преместен в непосредствена близост до новия скейт парк.

 

Бургас се сдоби с ученически дворец на спорта

Бургас вече притежава най-модерния ученически спортен комплекс у нас. Той е на три нива и предлага условия за практикуването на много спортове. На първото ниво е разположен басейн с размери 25 на 15 метра. В него ще се провеждат тренировки и състезания по плуване и водна топка.

Комплексът разполага с две многофункционални зали. Голямата е предназначена за баскетбол, волейбол, хандбал, спортни танци и художествена гимнастика. В по-малката ще се провеждат тренировки по бойни спортове, фехтовка, йога, борба, има обособена и фитнес зона. Към залите и басейна са изградени необходимите обслужващи помещения – лекарски кабинети, стаи за треньори, душове, съблекални и санитарни възли.

Ученическият спортен комплекс е с обща площ от 4 500 квадратни метра. Стойността му е 3,9 милиона лева, осигурени от Община Бургас. Съоръжението се намира в двора двете гимназии – ГРЕ „Г. С. Раковски“ и ПМГ „Акад. Н. Обрешков“, които делят една сграда.

В новия спортен център ще се повеждат всички ученически състезания от спортния календар на Общината. Той ще приюти част от събитията в програмата за отбелязване на „Бургас – Европейски град на спорта 2015“.

 

Осигурен е чисто нов автобус за нуждите на бургаските ученици

Община Бургас се сдоби с нов ученически автобус. Той е закупен със средства по проекта за изграждане на Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа „Надежда“ в к-с „Меден рудник“.

Местата в новия автобус са 32. Той ще се ползва предимно за превозване на деца с увреждания до и от Общностния център, където те ще се срещат с логопеди, рехабилитатори, психолози и други специалисти. Поради тази причина превозното средство е оборудвано с платформа за инвалидни колички.

 

Построено и пуснато в експлоатация е продължението на ул. „Янко Комитов“ към ул. „Струга“

 

Новата пътна артерия е четирилентова. Тя има за цел да облекчи кръстовището при МБАЛ-Бургас, което е изключително натоварено, тъй като през него минават всички автомобили от комплексите „Зорница“, „Изгрев“ и „Славейков“, плюс транзитния поток към Южното Черноморие.

Новата улица представлява и втора връзка на „Славейков“ с останалата част на града. Немаловажен е фактът, че тя скъси и улесни пътя на хилядите бургазлии, работещи в Северна промишлена зона.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук